ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Aπό την παγωμένη Αλάσκα ξεκίνησε η απογραφή στις ΗΠΑ

Υπό αντίξοες συνθήκες, οι υπάλληλοι επιχειρούν να καταγράψουν τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Αλάσκας

Kathimerini.gr

Η απογραφή του πληθυσμού των ΗΠΑ για το 2020 ξεκίνησε την Τρίτη όχι από κάποια αμερικανική μητρόπολη όπως η Νέα Υόρκη, αλλά από τον Κόλπο Τοκσούκ, ένα μικρό χωριό της Αλάσκας, στις ακτές της παγωμένης Βεριγγείου Θάλασσας. Οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με αυτό το καθήκον άρχισαν τη δύσκολη δουλειά τους ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα γλωσσικά εμπόδια, την απομόνωση των οικισμών και, κυρίως, τη δυσπιστία των τοπικών κοινοτήτων προς την κυβέρνηση, προκειμένου να καταμετρήσουν σωστά τις μειονοτικές ομάδες.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, αφού οι επισκέπτες που επιθυμούν, λ.χ., να μεταβούν σε χωριό 650 κατοίκων, θα πρέπει να διανύσουν αεροπορικώς περίπου 840 χλμ., από τη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκας, το Ανκορατζ, και να συνεχίσουν είτε με τετράτροχη μηχανή είτε με snowmobile μέχρι το κέντρο του χωριού, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, ακριβώς τα ίδια μέσα με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Υπήρξαν έντονες εκκλήσεις, ώστε η φετινή απογραφή του αμερικανικού πληθυσμού να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή στις μειονοτικές κοινότητες αυτοχθόνων, όπως ο Κόλπος Τοκσούκ. Σε πολλές από αυτές τις περιοχές, οι συμβατικές μέθοδοι καταμέτρησης έχουν αποτύχει –ιστορικώς– οικτρά. Αυτοί οι απομονωμένοι κάτοικοι παραμένουν αόρατοι εξαιτίας της ομοσπονδιακής ανικανότητας να ξεπεράσει προβλήματα, όπως αυτά της απόστασης ή το γλωσσικό, καθώς επίσης την έντονη δυσθυμία και διστακτικότητα των κατοίκων να συνεργαστούν με αντιπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης. Η υπηρεσία απογραφής εκτιμά πως οι αυτόχθονες της Αμερικής και της Αλάσκας που ζουν σε προστατευόμενους οικισμούς ήταν περίπου κατά 4,9% περισσότεροι κατά την τελευταία καταμέτρησή τους, το 2010.

Παρά το δριμύ ψύχος που επικρατεί αυτή την εποχή στην Αλάσκα, οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας ξεκίνησαν ήδη τη δουλειά τους, κυρίως επειδή το παγωμένο έδαφος διευκολύνει την πρόσβαση σε ορισμένες εξαιρετικά απομονωμένες περιοχές, αλλά και επειδή είναι πιθανότερο οι κάτοικοι να βρίσκονται στα σπίτια τους, αφού με την τήξη των πάγων, την άνοιξη, ξεκινούν αμέσως για ψάρεμα.

Στον Κόλπο Τοκσούκ, ένα όμορφο χωριό με μικρά, χρωματισμένα κόκκινα, πράσινα, πορτοκαλιά και μπλε σπίτια που ξεπηδούν σαν στολίδια μέσα από το κατάλευκο χιόνι, οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αυτόχθονες και επιβιώνουν καταναλώνοντας την τοπική άγρια πανίδα: ψάρια, άλκες και φώκιες. Φυσικά, το χωριό δεν διαθέτει στρωμένους δρόμους ή διευθύνσεις, ενώ δεν έχουν όλοι οι κάτοικοι σύνδεση στο Διαδίκτυο – όσο για τους επισκέπτες, είναι ελάχιστοι. Οι περισσότεροι μεγάλωσαν μιλώντας την τοπική διάλεκτο γιουγκτούν, προτού μάθουν αγγλικά.

Ολοι οι κάτοικοι του μικρού χωριού είναι προετοιμασμένοι για την απογραφή και ίσως αυτή τη φορά να μη φανούν τόσο διστακτικοί. Αλλωστε, ο αρχηγός της τοπικής φυλής, Ρόμπερτ Πίτκα, κατά τη διάρκεια διάφορων κοινοτικών εκδηλώσεων ενημέρωσε τους κατοίκους πως οφείλουν να απογραφούν, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία θα είναι επωφελής τόσο για τα παιδιά όσο και για τα εγγόνια τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X