ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Artemis 1: Σήμερα Σάββατο η δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης του πυραύλου SLS προς τη Σελήνη

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή της NASA, καθώς θα επιστρέψει στη Σελήνη 50 χρόνια μετά

Kathimerini.gr

Δεύτερη απόπειρα να εκτοξεύσει τον πρωτοποριακό πύραυλο Artemis 1 γύρω από τη Σελήνη θα κάνει το απόγευμα του Σαββάτου η NASA στις 14.17 (τοπική ώρα) ή 21.17 ώρα Ελλάδος, καθώς τεχνικά προβλήματα οδήγησαν στην ακύρωση της πρώτης εκτόξευσης που είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη Δευτέρα (29/08).

Οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα ακύρωσαν την εκτόξευση της Δευτέρας, όταν ένας αισθητήρας έδειξε ότι ένας από τους τέσσερις κινητήρες RS-25 στο βασικό στάδιο του πυραύλου Mega Space Launch System (SLS) δεν ψύχεται σωστά. Όπως αναφέρει ο Guardian, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εντόπισε και διόρθωσε το πρόβλημα στον κινητήρα που προκάλεσε την αναβολή της αρχικής προσπάθειας εκτόξευσης. Για τη σημερινή προγραμαμτισμένη εκτόξευση, η NASA έχει ορίσει ένα παράθυρο εκτόξευσης δύο ωρών.

Ο SLS, ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ με ύψος 98 μέτρα, θα εκτοξεύσει την κάψουλα Orion σε μια αποστολή 38 ημερών στα 64.000 χλμ. πέρα από το φεγγάρι και πίσω, που θα καταλήξει με κατάδυση στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 11 Οκτωβρίου. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή της NASA, καθώς θα επιστρέψει στη Σελήνη 50 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του Apollo.

Επιπλέον, θα ανοίξει το δρόμο για τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση, την Artemis 2, η οποία θα μεταφέρει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων κι έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024. Το πρόγραμμα Artemis θα κορυφωθεί με την πρώτη αποστολή προσσελήνωσης που έχει προγραμματιστεί για το 2025.

Με πληροφορίες από Guardian, ΕΡΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση