ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ασυλία από τις ΗΠΑ στον Σαλμάν

Ως αρχηγός κράτους, δεν μπορεί να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για τον Κασόγκι

ΠΗΓΗ: Reuters

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ασυλία απολαμβάνει στις ΗΠΑ ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστός σε όλο τον κόσμο με τα αρχικά MBS, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χάρη στα νέα του καθήκοντα ως πρωθυπουργού του βασιλείου.

Αγωγή στην αμερικανική Δικαιοσύνη είχε καταθέσει εναντίον του MBS η μνηστή του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, καταγγέλλοντας τον πρίγκιπα ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταλήξει ότι ο πρίγκιπας είναι αυτός που διέταξε την εξόντωση του Κασόγκι. Σε μήνυμά της στο Twitter, η μνηστή του Κασόγκι, Χατιτσέ Τσενγκίζ, έγραψε ότι «ο Τζαμάλ πέθανε πάλι σήμερα».

Η Τσενγκίζ, από κοινού με την ανθρωπιστική οργάνωση Democracy for the Arab World, έχει καταθέσει αγωγή στην αστική Δικαιοσύνη εναντίον του MBS, απαιτώντας αδιευκρίνιστο χρηματικό ποσό. Στην αγωγή της, η Τσενγκίζ υποστηρίζει ότι ο Σαουδάραβας ηγέτης και αξιωματικοί των υπηρεσιών του καθεστώτος «απήγαγαν, έδεσαν, νάρκωσαν, βασάνισαν και δολοφόνησαν τον μόνιμο κάτοικο ΗΠΑ δημοσιογράφο και ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας, Τζαμάλ Κασόγκι». Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι «ως αρχηγός κράτους, ο διάδοχος δεν υπόκειται στις αποφάσεις και στις προσφυγές αμερικανικών δικαστηρίων». Η κυβέρνηση Μπάιντεν, όμως, θέλησε να υπογραμμίσει ότι η διπλωματική ασυλία του MBS δεν ισοδυναμεί με αθώωση. «Την απόφαση αυτή έλαβε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους διπλωματικούς κανόνες. Δεν έχει τίποτα να κάνει με την υπόθεση Κασόγκι», επισήμανε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Αναθέρμανση σχέσεων

Το καλοκαίρι, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να επιδιώξει την αναθέρμανση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Ριάντ, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο. Η επίσκεψη, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος φωτογραφήθηκε με τον πρίγκιπα, επικρίθηκε ως νομιμοποίηση του καθεστώτος του Ριάντ και «άφεση αμαρτιών» για τη δολοφονία Κασόγκι.

Σε ομιλία του το 2019 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπάιντεν είχε σημειώσει: «Πιστεύω ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από το καθεστώς του Ριάντ. Είχα πει και τότε ότι έπρεπε να υπάρξουν αυστηρές συνέπειες για την πράξη αυτή». Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα επιδίωκε την τιμωρία του MBS για τη δολοφονία Κασόγκι. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει το Ριάντ να μην προχωρήσει στα σχέδιά του για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου, που απειλούν να εκτινάξουν τις διεθνείς τιμές καυσίμων σε νέα ύψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση