ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ασυμφωνία Σολτς – Ερντογάν στο Μεσανατολικό: «Εχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις»

«Το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι απόλυτο για τη Γερμανία. Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη χώρα μας», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος

Kathimerini.gr

Σταθεροί στις θέσεις τους για την κρίση στη Μέση Ανατολή παρέμειναν τόσο ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την εμφάνισή τους την Παρασκευή ενώπιον του Τύπου, πριν από το δείπνο εργασίας τους στην καγκελαρία.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν και εγώ έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν τόσο σημαντικό να συναντηθούμε άμεσα. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι απόλυτο για τη Γερμανία. Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη χώρα μας», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

«Η ζωή κάθε ανθρώπινου όντος έχει την ίδια αξία. Μας λυπεί ο πόνος του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα. Η Γερμανία είναι ένας από τους σημαντικότερους παρόχους ανθρωπιστικής βοήθειας – και έχουμε ήδη αυξήσει τον όγκο αυτής της βοήθειας», πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με τον κ. Σολτς, «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». «Λέμε ότι κάθε ζωή είναι εξίσου σημαντική και, όπως είμαστε εναντίον του αντισημιτισμού στη Γερμανία, είμαστε και εναντίον της περιθωριοποίησης των πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα».

«Κανείς δεν μιλάει για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχει σκοτώσει το Ισραήλ», αντέτεινε ο κ. Ερντογάν, έκανε λόγο για Παλαιστίνιους «ομήρους» που κρατούν οι Ισραηλινοί σε φυλακές και τόνισε ότι η Τουρκία – εν αντιθέσει προς τη Γερμανία – δεν έχει ενοχές έναντι του Ισραήλ και, επομένως, μπορεί να μιλά ξεκάθαρα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πάντως ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την περιοχή είναι αυτή των δύο κρατών.

«Δεν είναι μυστικό ότι για την τρέχουσα κρίση έχουμε διαφορετικές – εν μέρει πολύ διαφορετικές – απόψεις. Συμμεριζόμαστε όμως την ανησυχία για μια γενικευμένη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή και παρά τις διαφορές, είναι σημαντικό να συζητούμε απευθείας», δήλωσε ο καγκελάριος, ο οποίος καταδίκασε για μία ακόμη φορά ευθέως την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Οι δύο πολιτικοί τόνισαν ότι θέλουν να συνεργαστούν προκειμένου να επιτευχθούν «ανθρωπιστικές εκεχειρίες» στην περιοχή, ενώ ο τούρκος πρόεδρος μίλησε και για κατάπαυση του πυρός. «Εάν η Τουρκία και η Γερμανία το καταφέρουν, τότε θα μπορούσαμε να απελευθερώσουμε την περιοχή από τις συνεχείς συγκρούσεις», επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Σολτς ευχαρίστησε τον συνομιλητή του για τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας στην εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο επιδιώκει νέους κανονισμούς, καθώς η Ρωσία έχει εδώ και λίγους μήνες αποχωρήσει από την σχετική συμφωνία.

Τέλος, κατά την συνέντευξη Τύπου τέθηκε το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, η οποία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ από το 1999. «Ελπίζουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, να εκσυγχρονιστεί η Τελωνειακή Ενωση και να απελευθερωθεί το καθεστώς των ταξιδιωτικών θεωρήσεων. Επί 52 χρόνια προσπαθούμε να έρθουμε πιο κοντά», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στα προβλήματα με τις εξαγωγές γερμανικών εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα «ο νατοϊκός εταίρος μας Γερμανία να κάνει αποφασιστικά βήματα για πρόοδο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση