
«Εχουμε μια πολύ, πολύ δύσκολη αποστολή μπροστά μας, που είναι να αφοπλιστεί η Χαμάς και να ανοικοδομηθεί η Γάζα, να καταστεί καλύτερη η ζωή για τους ανθρώπους της Γάζας, αλλά και να διασφαλιστεί πως η Χαμάς δεν θα είναι πλέον απειλή για τους φίλους μας στο Ισραήλ», δήλωσε ο Τζέι Ντι Βανς σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά τη συνάντησή τους σήμερα, Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ.
Ο Νετανιάχου απέρριψε από πλευράς του την ιδέα ότι το Ισραήλ είναι κράτος-πελάτης των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «ανοησίες».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε λόγο για «εταιρική σχέση, συμμαχία εταίρων, οι οποίοι μοιράζονται κοινές αξίες και κοινούς στόχους».
Ο Νετανιάχου δήλωσε ακόμη ότι «συζήτησε την ιδέα της επόμενης ημέρας» με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.
«Δημιουργούμε μία καταπληκτική επόμενη μέρα με εντελώς νέο όραμα», για το «πώς θα έχουμε μία πολιτική κυβέρνηση, για τον τρόπο να υπάρξει ασφάλεια εκεί», είπε.
Επανεκκίνηση των συμφωνιών του Αβραάμ
Η συμφωνία είναι «ευκαιρία» για το Ισραήλ να ενισχύσει τις σχέσεις του με χώρες της Μέσης Ανατολής, εκτίμησε παράλληλα ο Τζέι Ντι Βανς.
Είδε σε αυτήν «ένα απαραίτητο στοιχείο» προκειμένου να επεκταθούν οι Συμφωνίες του Αβραάμ, που εξομάλυναν τις σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και ορισμένες αραβικές χώρες το 2020. Αυτό μπορεί να επιτρέψει, όπως είπε, «μια δομή συμμαχίας στη Μέση Ανατολή που διαρκεί, που αντέχει και που επιτρέπει σε καλά άτομα αυτής της περιοχής του κόσμου να πάρουν τα πράγματα στα χέρια (τους)».
Ο Αμερικανός πρόεδρος φιλοδοξεί να επανεκκινήσει τις συμφωνίες του Αβραάμ, που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια της πρώτης θητείας του ανάμεσα στο Ισραήλ, από τη μία πλευρά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο, από την άλλη.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα έχει τεθεί σε ισχύ από τις 10 Οκτωβρίου έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα, που ξέσπασε μετά την επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης και συμμάχων της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Βασίζεται στο σχέδιο 20 σημείων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που προβλέπει τον αφοπλισμό της Χαμάς, νέα αναδίπλωση του ισραηλινού στρατού, καθώς και την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στον ρημαγμένο παλαιστινιακό θύλακο και την ανοικοδόμησή του.
Αποκλείει κάθε ρόλο της ισλαμιστικής οργάνωσης, που κατέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2007, στη διακυβέρνηση της Γάζας.
Με πληροφορίες από AFP, Times of Israel