ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βόρεια Κορέα: Ποια όπλα μπορεί να στείλει στη Ρωσία

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει τεράστιο απόθεμα από βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες σοβιετικής εποχής

Kathimerini.gr

Εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες από τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να αγοράσει η Ρωσία, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ. Αναφέρουν πως οι αγορές αυτές δείχνουν ότι ο ρωσικός στρατός «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προμηθειών στην Ουκρανία εξαιτίας του ελέγχου των εξαγωγών αλλά και της επιβολής κυρώσεων». Σημειώνουν επίσης ότι οι δυτικές κυρώσεις περιορίζουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να αντικαταστήσει οχήματα και όπλα που καταστράφηκαν στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της η Μόσχα, έσπευσε να διαψεύσει τους εν λόγω ισχυρισμούς μέσω του πρεσβευτή της στα Ηνωμένα Εθνη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Βόρεια Κορέα έχει μακρά ιστορία στην εξαγωγή όπλων, πολλά από τα οποία βασίζονται σε σοβιετικά ή ρωσικά σχέδια, και θα μπορούσε να προμηθεύσει τη Μόσχα μια σειρά από συμβατικά φορητά όπλα.

Βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες σοβιετικής εποχής

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει τεράστιο απόθεμα από βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950, σημειώνει ο Χιου Γκρίφιθς, πρώην συντονιστής ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που παρακολουθεί τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

«Οι Βορειοκορεάτες έχουν όντως τεράστια αποθέματα απαρχαιωμένων συστημάτων πυροβολικού και πυραύλων, μερικά από τα οποία είναι παρόμοιου τύπου και διαμετρήματος με αυτά που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για να βομβαρδίζουν πόλεις στην Ουκρανία», εξηγεί.

Η Μόσχα θα μπορούσε να αγοράσει ρουκέτες Katyusha 107 mm, εκτοξευτές ρουκετών 122 mm, βλήματα πυροβολικού 155 mm ή 122 mm ή άλλα πυρομαχικά για πολυβόλα ή αυτόματα τουφέκια, δηλώνει ο Μπρους Μπέχτολ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Angelo State στο Τέξας, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με τις πωλήσεις όπλων της Βόρειας Κορέας.

«Ό,τι κατασκευάζει είναι βασικά αντίγραφο παλαιών σοβιετικών συστημάτων», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να παράγει παρόμοια όπλα παρά τις κυρώσεις.

Σημειώνει επίσης πως αν η Μόσχα αναγκάζεται να καταφεύγει στη Βόρεια Κορέα για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, αυτό σημαίνει πως είτε η κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας είναι πολύ χειρότερη για τον ρωσικό στρατό από ό,τι εκτιμάται είτε προετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση που απαιτεί επιπλέον προμήθειες.

Πωλήσεις σε Συρία, Ιράν και Μιανμάρ

Η Βόρεια Κορέα έχει «πουλήσει πολλά πυρομαχικά σε Συρία και Ιράν, καθώς και στη Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου», τονίζει ο Μπρους Μπέχτολ.

Τα τελευταία χρόνια, εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα στέλνει όπλα σε Συρία και Μιανμάρ, μεταξύ των οποίων χημικά όπλα, εξαρτήματα βαλλιστικών πυραύλων και συμβατικά όπλα όπως πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων και πύραυλοι εδάφους-αέρος.

Πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η αποστολή όπλων

Μια συμφωνία με τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες αποστολές όπλων, αλλά ευκολότερη από πλευράς μεταφοράς, εξηγούν οι ειδικοί. 

Ο Μπρους Μπέχτολ τονίζει πως η Βόρεια Κορέα πιθανότατα θα στείλει πολεμικό υλικό στη Ρωσία μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς μία ενδεχόμενη συμφωνία θα παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα και ως εκ τούτου τα πλοία της Β. Κορέας θα απειλούνταν με κατάσχεση.

Ο αναλυτής Χιου Γκρίφιθς σημειώνει επίσης ότι θα ήταν λιγότερο επικίνδυνο για τους Βορειοκορεάτες να μεταφέρουν παράνομα πυρομαχικά στη Ρωσία παρά να στείλουν στρατιωτικό εξοπλισμό ή πυρομαχικά μέσω θαλάσσης ή αέρα στη Μιανμάρ ή στη Συρία.

«Οι Βορειοκορεάτες δεν θα διστάσουν να προσφέρουν όλα τα αποθέματά τους για έναν τόσο σημαντικό πελάτη», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση