ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανία: Εκκληση της Ελισάβετ για συμβιβασμό

H βασίλισσα Ελισάβετ κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να βρει συμβιβαστικές λύσεις στις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η χώρα

ΑΜΠΕ

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη νέα, κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων για το Brexit, η οποία έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη, το ανάκτορο του Μπάκιγχαμ παρενέβη εμμέσως στην περιπετειώδη διαδικασία που έχει διχάσει την κοινωνία και τις πολιτικές ελίτ της Βρετανίας.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε Ινστιτούτο Γυναικών στο Νόρφολκ, η βασίλισσα Ελισάβετ κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να βρει συμβιβαστικές λύσεις στις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η χώρα. Αν και η 92χρονη μονάρχης δεν αναφέρθηκε ρητά στο Brexit, η έκκληση που διατύπωσε μεταφράστηκε από το σύνολο των πολιτικών αναλυτών ως σαφής παρότρυνση να αναζητήσουν κοινή λύση για μια συντεταγμένη έξοδο από την Ε.Ε., η οποία έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου. «Καθώς αναζητούμε νέες απαντήσεις στη σύγχρονη εποχή, εγώ τουλάχιστον προτιμώ τις δοκιμασμένες συνταγές, όπως το να μιλάμε όμορφα ο ένας για τον άλλο και να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις. Να συνεργαζόμαστε για να βρίσκουμε κοινό έδαφος και να μη χάνουμε ποτέ από τα μάτια μας τη μεγάλη εικόνα», δήλωσε η βασίλισσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

«Σταματήστε τη διαμάχη για το Brexit, λέει η βασίλισσα στους αντιμαχόμενους πολιτικούς», ήταν η ελεύθερη μετάφραση της εφημερίδας Times. Επικεφαλής του κράτους με συμβολικό, κυρίως, ρόλο, η βασίλισσα παραμένει ουδέτερη στα πολιτικά ζητήματα και δεν ψηφίζει στις εκλογές.

Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία της βασίλισσας, ο εκπρόσωπος Τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι απέφυγε οποιαδήποτε ευθεία απάντηση. «Με μεγάλο σεβασμό, δεν θα ήθελα να σχολιάσω ευθέως τις απόψεις της Αυτής Μεγαλειότητας», δήλωσε σχετικά.

Ο ομιλητικός υπουργός

Περισσότερο ομιλητικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. «Υπάρχει τεράστια σοφία σε αυτά τα λόγια και δεν θεωρώ ότι κάποιος θα εκπλαγεί ακούγοντας τη βασίλισσα να υποστηρίζει ότι σε όλα τα αμφιλεγόμενα θέματα πρέπει να αναζητούμε συμβιβασμό, κοινό έδαφος και προοπτική», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Χάμοντ, ο οποίος στο δημοψήφισμα του 2016 είχε ψηφίσει εναντίον του Brexit, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησής του σε περίπτωση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. Τις τελευταίες ημέρες, αρκετά στελέχη της κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να παραιτηθούν αν δεν αποκλειστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων το ενδεχόμενο ενός χαώδους Brexit, χωρίς συμφωνία.

Στο μεταξύ, το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι, τάχθηκε χθες υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης, η οποία θα αντιμετωπίζει το ακανθώδες πρόβλημα του ιρλανδικού συνόρου, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του Δουβλίνου. Ωστόσο, η Ε.Ε. δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα αυτό, δίνοντας προτεραιότητα στην ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ με αντικείμενο την εφαρμογή τελωνειακών ελέγχων στο σύνορο της ανεξάρτητης με τη Βόρεια Ιρλανδία εφόσον τα πράγματα οδηγηθούν προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ δήλωνε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τη Βρετανία, αλλά εναπόκειται στο Λονδίνο να προτείνει λύσεις στο αδιέξοδο που έχει προκύψει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση