
Kathimerini.gr
Σε τροχιά κρίσης βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ στη Βρετανία, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι είτε δηλώνουν παραιτήσεις είτε αποπέμπονται.
Η αρχή έγινε με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Αντζελα Ρέινερ, η οποία παραιτήθηκε αφού παραδέχτηκε ότι κατέβαλε χαμηλότερο φόρο ακίνητης περιουσίας για σπίτι.
Η αποχώρησή της θεωρείται η πιο επιζήμια μέχρι στιγμής, επειδή ο Βρετανός πρωθυπουργός τής πρόσφερε πλήρη στήριξη όταν κατηγορήθηκε πρώτη φορά ότι προσπάθησε σκόπιμα να αποφύγει την καταβολή του σωστού ποσού με βάση τον φορολογικό συντελεστή.
Στη συνέχεια, η υπουργός Επενδύσεων της Βρετανίας Πόπι Γκούσταφσον δήλωσε επίσης την παραίτησή της, σε λιγότερο από έναν χρόνο αφότου ανέλαβε την εν λόγω θέση-κλειδί στην κυβέρνηση Στάρμερ.
Η Γκούσταφσον, η οποία διορίστηκε με σκοπό να προσελκύσει επενδυτές στη Βρετανία, αποχωρεί μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την άφιξη επιχειρηματιών και επενδυτών από όλο τον κόσμο στο Μπέρμιγχαμ, όπου θα παρουσιαστεί το επενδυτικό όραμα της χώρας σε μια σημαντική σύνοδο κορυφής.
Νωρίτερα φέτος, η Γκούσταφσον βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων όταν δημοσίευμα αποκάλυψε τον ταχύ διορισμό της στη Βουλή των Λόρδων για να αναλάβει τον ρόλο παρά τη συμμετοχή της σε δύο περίπλοκες υποθέσεις απάτης. Δύο παράγοντες της βιομηχανίας ανέφεραν ότι η Γκούσταφσον είχε εκφράσει αγανάκτηση για τον αργό ρυθμό λειτουργίας της κυβέρνησης και την αδυναμία λήψης αποφάσεων.
Ο πρώην υπουργός Επενδύσεων Ντόμινικ Τζόνσον χαρακτήρισε την αποχώρησή της «απώλεια» για τη Βρετανία. Ο Συντηρητικός πολιτικός δήλωσε ότι ήταν «ακριβώς το είδος του ατόμου που χρειαζόμασταν για να προωθήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο», δεδομένης της «βαθιάς γνώσης της για τις μελλοντικές βιομηχανίες τεχνολογίας που θέλουμε να ανθήσουν».
Η Λούσι Πάουελ, στο μεταξύ, επιβεβαίωσε ότι αποχωρεί από το υπουργικό συμβούλιο και ότι αποπέμφθηκε από τον ρόλο της ως επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων στο πλαίσιο ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Ο επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων αποτελεί υπουργικό αξίωμα και είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση του νομοθετικού προγράμματος της κυβέρνησης.
«Μίλησα με τον πρωθυπουργό νωρίτερα σήμερα και με ενημέρωσε για την πρόθεσή του να διορίσει νέο ηγέτη της Βουλής των Κοινοτήτων. Ηταν τιμή μου να υπηρετήσω στην πρώτη κυβέρνηση των Εργατικών εδώ και 15 χρόνια, ιδίως ως αρχηγός της Βουλής», ανέφερε μεταξύ άλλων.