ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Brexit: Παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τη συμφωνία και να βγει από την Ε.Ε. ακόμα και νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Newsroom Κ, Αθήνα

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Mια ευέλικτη επέκταση των διαπραγματεύσεων του Βrexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε. κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Κατά την περίοδο αυτή, των έξι μηνών η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τη συμφωνία και να βγει από την Ε.Ε. ακόμα και νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

“ Αυτή η επέκταση είναι από την μία όσο ευέλικτη την περίμενα αλλά από την άλλη μικρότερη από ότι την περίμενα” είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υποστήριζε μία επέκταση διάρκειας ενός έτους. Το χρονικό περιθώριο που δίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι “ αρκετό χρόνος και καλό θα ήταν να μην περιμένουμε μέχρι το τέλος” είπε ο κ. Τουσκ.

Με τη νέα αυτή συμφωνία το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υποχρεωμένο να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές εκλογές όπως και τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη εκλέγοντας κανονικά τους 73 ευρωβουλευτές που της αντιστοιχούν.

“Ένα σκληρό brexit θα ήταν καταστροφικό, όλοι το γνωρίζουν αυτό, για αυτό μου αρέσει η απόφαση που πάρθηκε σήμερα” είπε ο πρόεδρος της Ε. Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ.

Σε ερώτηση αν οι 27 βγήκαν ενωμένοι από την διαδικασία και την σημερινή σύνοδο κορυφής που ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ν. Τουσκ τόνισε ότι “οι 27 είμαστε αρκετά ενωμένοι για να λάβουμε αποφάσεις, ενότητα δεν σημαίνει ότι έχουμε τις ίδιες θέσεις αλλά ότι έχουμε την ικανότητα να κάνουμε συμβιβασμούς”.

Toν Ιούνιο κατά την διάρκεια της επόμενης Συνόδου Κορυφής θα γίνει μία ενημέρωση στους υπόλοιπους ηγέτες για το πως εξελίσσεται η διαδικασία επικύρωσης του άρθρου 50 και στις 31 Οκτωβρίου, μία μέρα πριν την λήξη της θητείας της τωρινής Επιτροπής η Μ. Βρετανία θα βγει από την ΕΕ.

Και οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες, Τουσκ και Γιουνκέρ δήλωσαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην Βρετανίδα Πρωθυπουργό πως θα τηρήσει τις συνθήκες και ότι δεν θα μπλοκάρει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις το επόμενο διάστημα. Ανάμεσα σε αυτές τις αποφάσεις είναι και η εκλογή του επόμενου Προέδρου της Επιτροπής και του επόμενου Προέδρου του Συμβουλίου οι οποίες "μπορούν να γίνουν με αυξημένη πλειοψηφία και τα περιθώρια η Μ. Βρετανία να μπλοκάρει τις αποφάσεις είναι πολύ περιορισμένες" όπως δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ.

Μέι: Μπορούμε να αποφύγουμε ευρωεκλογές παρά την αναβολή

Η Τερέζα Μέη, Πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε στις Βρυξέλλες, ότι αποδέχθηκε την παράταση που της πρότειναν οι 27 της ΕΕ και εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Συμφωνία Αποχώρησης (ΣΑ) πρέπει να επικυρωθεί το συντομότερο.

Συγκεκριμένα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε "συμφώνησα στην παράταση", σημείωσε ότι "εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ΣΑ πρέπει να επικυρωθεί το συντομότερο και οι 27 συμφώνησαν με την πρόταση περί ευελιξίας", εξηγώντας ότι "αν περάσουμε την ΣΑ τις 3 πρώτες εβδομάδες του Μαΐου τότε δεν θα πραγματοποιήσουμε ευρωεκλογές"

Η Τ.Μέη επεσήμανε ότι το ΗΒ ως την αποχώρησή του παραμένει πλήρες μέλος, καθιστώντας σαφές ότι "υπάρχει μόνο μια κατηγορία κρατών μελών" με τα ίδια δικαιώματα εκ της Συνθήκης. Η ίδια σημείωσε τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν έπεισε ακόμα το Κοινοβούλιο να υπερψηφίσει την ΣΑ και παρέπεμψε σε νέες διακομματικές συζητήσεις με την αντιπολίτευση (αύριο) για να συγκεντρωθεί μια πλειοψηφία.

"Θα έπρεπε να είχαμε ήδη φύγει" παραδέχθηκε επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Κοινοβούλιο και καλώντας το να επικυρώσει "τη συμφωνία προς όφελος του έθνους" και "να κάνουμε πράξη το δημοκρατικό αίτημα του λαού".

 

Μακρόν: «Προστασία» για την ΕΕ η «μικρή» παράταση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη διότι απέτρεψε την πιο μακρά παράταση του Brexit και έπεισε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στη βραχύτερη αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να προασπιστεί η λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία τασσόταν μάλλον υπέρ μιας πολύ μακράς παράτασης [της διαδικασίας του Brexit]. Αλλά αυτό δεν ήταν λογικό κατά τη δική μου άποψη και, πάνω απ' όλα, δεν ήταν καλό ούτε για εμάς, ούτε για το Ηνωμένο Βασίλειο», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή τη θέση, νομίζω ότι είναι προς το κοινό καλό», πρόσθεσε ο Μακρόν, λίγο πριν αποχωρήσει από τον χώρο όπου διεξήχθη η έκτακτη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ χιαρέτισε τη συμφωνία που κλείστηκε, κρίνοντας πως πρόκειται για τον «καλύτερο δυνατό συμβιβασμό» που επιτρέπει την προάσπιση «της ενότητας των 27».

Η νέα προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου «μας προστατεύει» αφού είναι «μια ημερομηνία-κλειδί, πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή», διευκρίνισε. Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο συμφωνήθηκε, έπειτα από πολύωρες, δύσκολες διαπραγματεύσεις, το Brexit να αναβληθεί για δεύτερη φορά για έξι μήνες. Ήδη, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είχε αναβληθεί από την 29η Μαρτίου για την 12η Απριλίου.

Το Ελιζέ έκανε γνωστό ότι την αυστηρή θέση του Μακρόν υποστήριξαν το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία και η Μάλτα. Για τον Γάλλο πρόεδρο εξάλλου, η απόφαση για εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου «επαφίεται στους Βρετανούς», πάντως θα ήταν «αλλόκοτο» εάν συνέβαινε αυτό την ώρα που ακόμη δεν έχει αρθεί το αδιέξοδο για το διαζύγιο με την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να επιλέξει εάν θα οργανώσει ευρωεκλογές, όπως οφείλει στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας παράτασης της διαδικασίας του διαζυγίου ως την 31η Οκτωβρίου 2019, ή θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία την 1η Ιουνίου.

Η περαιτέρω παράταση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν της νέας προθεσμίας που συμφωνήθηκε, της 31ης Οκτωβρίου 2019, μοιάζει τελείως απίθανη, επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. «Αναμένω πως αυτή θα είναι η τελευταία καθυστέρηση», δήλωσε ο Ρούτε. «Την 31η Οκτωβρίου, οι Βρετανοί είτε θα έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία, είτε θα έχουν αποφασίσει να ακυρώσουν το Brexit, ή να αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία. Πάντως, έχουμε έξι επιπλέον μήνες για να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X