ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δασμούς αξίας 300 δισ. επέβαλε ο Τραμπ στην Κίνα

10% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων με αφετηρία την 1η Σεπτεμβρίου

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 10% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αφετηρία την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς οι συνομιλίες που στόχευσαν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών, συνεχίζονται.

«Οι εμπορικές συνομιλίες συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν, την 1η Σεπτεμβρίου, να επιβάλλουν ένα μικρό επιπλέον δασμό 10% στα εναπομείναντα αγαθά και προϊόντα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έρχονται από την Κίνα στη χώρα μας. Αυτό δεν περιλαμβάνει τους ήδη επιβαλλόμενους δασμούς ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισεκ. δολαρίων», διευκρίνισε ο Τραμπ με tweet του.

Νωρίτερα σε μια ατελέσφορη συνάντηση τεσσάρων ωρών περιορίστηκε την Τετάρτη (31/07/2019), η επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, μετά το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει πριν από δύο μήνες. Συνοδεύθηκε όμως και από εκατέρωθεν πικρόχολα σχόλια, καθώς για μία ακόμη φορά οι δύο πλευρές επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί το Πεκίνο ότι παρεμποδίζει την πρόοδο στις συνομιλίες και το Πεκίνο απαντά ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ασκήσει τη μέγιστη πίεση. Το Πεκίνο, πάντως, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές» και ανέφερε πως ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα γίνει τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

Οι προσδοκίες από την συνάντηση ήταν έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα περιορισμένες, καθώς είχε προηγηθεί tweet του Αμερικανού προέδρου που απειλούσε την Κίνα ότι «θα έχει τη χείριστη έκβαση εάν συνεχίσει έτσι». Δήλωσε, άλλωστε, πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις» ότι η Κίνα προτίθεται να υλοποιήσει την υπόσχεσή της να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων και άφησε να εννοηθεί πως το Πεκίνο δεν διαπραγματεύεται με καλή πίστη. Το επίσημο όργανο της κινεζικής ηγεσίας, η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία», σχολίασε σε κύριο άρθρο πως η αμερικανική πλευρά ξεχνά την υπόσχεσή της για «συνομιλίες επί ίσοις όροις και με αμοιβαίο σεβασμό».

Αντικρούοντας, άλλωστε, τις μομφές του Αμερικανού προέδρου, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνγίνγκ, τόνισε πως τα σχόλιά του της προκάλεσαν γέλια και κάλεσε τις ΗΠΑ να επιδείξουν «ειλικρίνεια» και «ακεραιότητα». Και πρόσθεσε πως «είναι σαν να ζητείτε από κάποιον άλλο να πάρει το φάρμακο που χρειάζεται για τη δική σας ασθένεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Τραμπ  |  Κίνα  |  Δασμοί  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X