ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν ευσταθεί η θεωρία κατασκευής του ιού

Όχι, ο νέος κορωνοϊός δεν είναι βιολογικό όπλο, όπως πιστεύουν οι απανταχού της γης συνωμοσιολόγοι

Newsroom Κ, Αθήνα

Οχι, ο νέος κορωνοϊός δεν είναι βιολογικό όπλο, όπως πιστεύουν οι απανταχού της γης συνωμοσιολόγοι, που διασπείρουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις αβάσιμες θεωρίες τους, προσθέτοντας στη γενικευμένη σύγχυση των ημερών. Ανέκαθεν, στην ανθρώπινη ιστορία εμφανίζονταν αιφνιδίως νέες ασθένειες. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουμε, άλλωστε, βιώσει δύο επιδημίες κορωνοϊών, του Sars και του Mers (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής).

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο κορωνοϊος «δραπέτευσε» από εργαστήριο ή τροποποιήθηκε γενετικώς ώστε να είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και θανατηφόρος. Σίγουρα, ακόμα και στα πιο ασφαλή εργαστήρια μπορούν να συμβούν ατυχήματα. Ομως, το προφανές είναι πάντα και το πιο πιθανό. Κορωνοϊοί σαν κι αυτόν που έχει προκαλέσει περισσότερους από 10.000 θανάτους ανά τον κόσμο τους τελευταίους μήνες, ανέκαθεν ανιχνεύονταν στις νυχτερίδες. Φαίνεται ότι από μία τέτοια ξεπήδησε ο νέος παθογόνος παράγοντας, που μεταδόθηκε μέσω κάποιου αγνώστου επί του παρόντος ξενιστή. Κινεζικές έρευνες υπέδειξαν ότι πιθανώς ο ενδιάμεσος κρίκος να ήταν κάποιο φίδι ή ακόμα οι συμπαθείς παγκολίνοι, είδη που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Κίνα ως εδέσματα ή για την παρασκευή παραδοσιακών θεραπευτικών σκευασμάτων.

H ερευνητική ομάδα του καθηγητή Σαν Λου Λιου, επικεφαλής του προγράμματος ιών και νέων παθογόνων του Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Οχάιο, με τη δημοσίευση της μελέτης στην επιθεώρηση «Emerging Microbes and Infection» καταρρίπτει όλες αυτές τις θεωρίες. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι ο νέος κορωνοϊός δεν είναι «γενετικά τροποποιημένος ιός που δραπέτευσε». Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine τo 2015, ανέφερε ότι ο κορωνοϊός του Sars είχε τροποποιηθεί ώστε να προσβάλλει και ανθρώπινα κύτταρα. Η θεωρία, ωστόσο, ότι ο νέος κορωνοϊός είναι εκείνος ο εργαστηριακά κατασκευασμένος «ιός χίμαιρα» καταρρίπτεται, καθώς οι δύο λοιμογόνοι παράγοντες έχουν σημαντικές γενετικές αποκλείσεις. Αν ο νέος κορωνοϊός ήταν προϊόν γενετικής τροποποίησης, επισημαίνουν οι ερευνητές, θα εντοπίζαμε τις νέες γενετικές αλληλουχίες που είχαν εισαχθεί στο γονιδίωμα. Ωστόσο, βλέπουμε ότι τα σημεία του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού που διαφέρουν από αυτόν των νυχτερίδων, έχουν διασκορπιστεί στο DNA με τυχαίο τρόπο, ακριβώς, όπως θα συνέβαινε εφόσον ο ιός αποτελούσε προϊόν φυσικής εξέλιξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X