ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαρροές Nord Stream: «Σαμποτάζ με εκρήξεις» δείχνει η σουηδική έρευνα

Οι πρώτες επιθεωρήσεις αυτής της εβδομάδας «ενισχύουν τις υποψίες για σαμποτάζ» με εκρήξεις» που προκάλεσαν «σοβαρές ζημίες», ανακοίνωσε η εισαγγελία

Kathimerini.gr

Οι πρώτες επιθεωρήσεις αυτής της εβδομάδας από τις σουηδικές αρχές στον τόπο των διαρροών που εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική «ενισχύουν τις υποψίες για σαμποτάζ με εκρήξεις» που προκάλεσαν «σοβαρές ζημίες», ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.

«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι εκδηλώθηκαν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στους αγωγούς φυσικού αερίου», δηλώνει ο ειδικός εισαγγελέας που είναι επιφορτισμένος με την σουηδική έρευνα σε ανακοίνωση.

«Οι επιθεωρήσεις στους τόπους του εγκλήματος ενίσχυσαν τις υποψίες για διακεκριμένο σαμποτάζ. Επιτόπου έχουν γίνει κατασχέσεις που θα εξετασθούν».

Οι κατασχέσεις που έγιναν από τα σημεία των διαρροών ερευνώνται προκειμένου να διαπιστωθεί «εάν κάποιος μπορεί να θεωρηθεί ως ύποπτος και στη συνέχεια να ασκηθεί δίωξη εναντίον του», ανέφερε η σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι οι διαρροές έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η Ρωσία ίσως σκηνοθετεί κρυφές επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές ενέργειας με στόχο να αυξήσει τις τιμές στην ήδη πιεσμένη Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Αρκετές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής, έχουν ήδη χαρακτηρίσει τις διαρροές «σκόπιμες ενέργειες» και «σαμποτάζ», με τη Φινλανδία να σημειώνει την περασμένη εβδομάδα ότι μόνο ένας κρατικός παράγοντας θα ήταν ικανός για κάτι τέτοιο.

Η Ρωσία αρνείται ότι ευθύνεται για τις εκρήξεις στους Nord Stream και την περασμένη εβδομάδα πέρασε στην αντεπίθεση για να επιρρίψει την ευθύνη στις ΗΠΑ.
Η ένταση των διαρροών στη σουηδική ΑΟΖ δείχνει να μειώνεται, όπως δήλωσε την Τετάρτη η ακτοφυλακή, ενώ σταμάτησαν και οι φυσαλίδες στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Δανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters, Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση