ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαζύγιο Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς - Τι θα απογίνει το φιλανθρωπικό τους ίδρυμα

O ίδιος και η σύζυγός του διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες εκστρατείες για την υγεία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

H είδηση του διαζυγίου του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς μετά από 27 χρόνια γάμου έχει πυροδοτήσει διάφορες εικασίες για το τι θα απογίνει το φιλανθρωπικό τους ίδρυμα. Αδιαμφισβήτητα, ο συνιδρυτής της Microsoft αποτελεί μια τεράστια προσωπικότητα στον κόσμο της τεχνολογίας, ωστόσο ο ίδιος και η σύζυγός του διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και στις παγκόσμιες εκστρατείες για την υγεία, αφού το ίδρυμα «The Bill & Melinda Gates Foundation» ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην εξάλειψη των μολυσματικών ασθενειών και στη μείωση της φτώχειας.

Πώς ξεκίνησε

Το «The Bill & Melinda Gates Foundation» ιδρύθηκε το 2000 όταν ο Μπιλ Γκέιτς θεωρείτο ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Το ζευγάρι είχε δηλώσει παλαιότερα ότι σκοπός του ήταν να αφυπνίσει την κοινωνία σχετικά με το πώς εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες στις φτωχότερες χώρες. Ως εκ τούτου, ο Μπιλ απομακρύνθηκε σταδιακά από την Microsoft για να επικεντρωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο. Από την πλευρά της η Melinda, κατέχοντας τη θέση της συμπροέδρου, βοήθησε στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης του ιδρύματος.

Τι κάνει

Μερικές από τις πρώτες ενέργειες του ιδρύματος περιλάμβαναν δεσμεύσεις προς το Παγκόσμιο Ταμείο το οποίο εργάζεται για την εξάλειψη απειλητικών για τη ζωή ασθενειών όπως η ελονοσία και το AIDS. Το Ίδρυμα Γκέιτς ήταν επίσης ιδρυτικός συνεργάτης της εταιρείας «Gavi, The Vaccine Alliance» που δημιουργήθηκε το 2000 για τη βελτίωση της πρόσβασης στον εμβολιασμό σε φτωχές χώρες. Επιπρόσθετα, το ίδρυμα έχει δωρίσει περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια στην εν λόγω εταιρία, η οποία είναι σήμερα ο βασικός παράγοντας στη διανομή εμβολίων Covid-19 στις αναπτυσσόμενες χώρες.

To ίδρυμα εστιάζει επίσης στη βελτίωση της υγιεινής και έχει χρηματοδοτήσει πέραν των 20,000 υποτροφιών σε έγχρωμους φοιτητές που έχουν χαμηλό εισόδημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με έδρα στο Σιάτλ της Αμερικής, το ίδρυμα έχει καταβάλει επιχορηγήσεις 54,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρωτοβουλίες σε 135 χώρες και κατέχει περισσότερους από 1.600 υπαλλήλους σε γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Από που προέρχονται τα χρήματα

Το Ίδρυμα Γκέιτς είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός του είδους του παγκόσμια με τις με δωρεές του να αγγίζουν περίπου τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένας άλλος σημαντικός συνεργάτης είναι ο μεγιστάνας των Ηνωμένων Πολιτειών Warren Buffett, ο οποίος το 2006 επένδυσε στο ίδρυμα πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Μαζί με τον επενδυτή, το ζευγάρι ξεκίνησε την εκστρατεία «Giving Pledge» το 2010 , ενθαρρύνοντας άλλους πλούσιους να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους σε καλούς σκοπούς.

Συμφωνούν όλοι με το έργο του ιδρύματος;

Αν και το ίδρυμα έχει κάνει καλή δουλειά με τις δαπάνες του σε όλο τον κόσμο, ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ηθική μιας ιδιωτικής προσπάθειας που ασκεί τόσο μεγάλη επιρροή. Μάλιστα, ο Μπιλ Γκέιτς έχει γίνει ισχυρός δημόσιος υποστηρικτής της επιστημονικής ιατρικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που ρίχνει φως στη συμμετοχή του στην παγκόσμια υγεία και σε πρωτοβουλίες όπως ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας.

Θα συνεχίσει το έργο του;

Το ζευγάρι, ανακοινώνοντας το διαζύγιό, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει μαζί τη δουλειά στο ίδρυμα. Εξάλλου εκπρόσωπος του ιδρύματος διευκρίνισε ότι οι δύο θα παραμείνουν συμπρόεδροι και διαχειριστές. Ο David Callahan, ιδρυτής και συντάκτης του ειδησεογραφικού ιστότοπου «Inside Philanthropy», είπε ότι αναμένει να συνεχιστεί το έργο του ιδρύματος επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για ένα μικρό οικογενειακό ίδρυμα που θα καταρρεύσει επειδή ένας γάμος καταρρέει, αλλά ένα μεγάλο, επαγγελματικό ίδρυμα. Εξάλλου, όπως είπε, και οι δύο μοιράζονται μια βαθιά δέσμευση σε αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Showbiz  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση