ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διερευνητικές Αιγύπτου – Τουρκίας: «Ειλικρινείς και εις βάθος συνομιλίες»

Άγκυρα και Κάιρο βρίσκονται σε αντιπαλότητα τα τελευταία χρόνια

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για «ειλικρινείς και εις βάθος συνομιλίες» έκαναν λόγο Κάιρο και Άγκυρα, λίγο μετά τις διερευνητικές συνομιλίες των δύο χωρών, τις πρώτες εδώ και οκτώ χρόνια μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.

Οι διερευνητικές επαφές, υπό τους υφυπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, επικεντρώθηκαν σε διμερή και περιφερειακά θέματα, στα οποία περιλαμβάνονταν η κατάσταση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι συνομιλίες ήταν ειλικρινείς και σε βάθος. Αφορούσαν διμερή θέματα καθώς και έναν αριθμό περιφερειακών θεμάτων, ιδίως την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Οι δύο πλευρές θα αποτιμήσουν το αποτέλεσμα αυτού του γύρου των διερευνητικών και θα συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως επικεφαλής των αντιπροσωπειών ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου πρέσβης Χάμντι Σάναντ Λόζα και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πρέσβης Σεντάτ Ονάλ.

Υπενθυμίζεται πως Άγκυρα και Κάιρο βρίσκονται σε αντιπαλότητα τα τελευταία χρόνια για τις συγκρουόμενες θέσεις τους σχετικά με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τον πόλεμο στη Λιβύη και τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι σχέσεις τους παραμένουν τεταμένες από το 2013 όταν ο στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο και ηγετικό στέλεχος των Μουσουλμανική Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι, που διατηρούσε στενές σχέσεις με την Τουρκία, σε αυτό που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ότι ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Anadolu

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση