ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

DW: Οι βρετανικές παμπ στο έλεος του «Μουντιάλ του χειμώνα»

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ προβληματίζει τον κλάδο της εστίασης, καθώς υπάρχει φόβος ότι το κρύο θα «αχρηστέψει» τους εξωτερικούς χώρους

Kathimerini.gr

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, εν μέσω Χριστουγέννων, έχει προβληματίσει τον κλάδο της εστίασης, καθώς υπάρχει φόβος ότι το κρύο θα «αχρηστέψει» τους εξωτερικούς χώρους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Euro 2020, όπου υπολογίζεται ότι τα ταμεία των παμπ γέμισαν με πάνω από 700 εκατομμύρια λίρες.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ έχει, μέχρι στιγμής, τραβήξει τα βλέμματα για όλους τους λάθος λόγους. Αναφορές για μίζες που δόθηκαν στους αξιωματούχους της FIFA από τους διοργανωτές ώστε να διεξαχθεί το Μουντιάλ στη χώρα μέχρι τους φόβους για καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων με στοχοποίηση της ΛΟΑΤ+ κοινότητας.

Ενα ακόμα πρόβλημα είναι η χρονική περίοδος που θα διεξαχθεί η διοργάνωση. Κάπου εδώ εμπλέκονται οι βρετανικές παμπ, καθώς βρισκόμαστε προ των πυλών του Μουντιάλ στις 20 Νοεμβρίου. Η αγάπη των Βρετανών για το ποδόσφαιρο λειτουργεί, όπως είναι γνωστό, και ως τεράστια οικονομική ανάσα για τις παμπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Euro 2020, όπου υπολογίζεται ότι τα ταμεία των παμπ γέμισαν με πάνω από 700 εκατομμύρια λίρες.

Τι γίνεται όμως όταν μια αθλητική διοργάνωση διεξάγεται για πρώτη φορά το χειμώνα; «Σταυρώνουμε τα δάχτυλα μας ώστε η Εθνική Αγγλίας να πάει καλά». Αύτη είναι τουλάχιστον η απάντηση του Κρις Κόντσι, υπευθύνου αθλητικού μάρκετινγκ σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες παμπ του Ηνωμένου Βασιλείου «Greene King», στους Financial Times. Ο πρώτος αγώνας της Εθνικής Αγγλίας είναι μόλις στις 21 Νοεμβρίου. Γενικά όμως οι πρώτοι γύροι της διοργάνωσης δεν έχουν το ίδιο ενδιαφέρον, όπως υποθετικά θα είχε ένας ημιτελικός ή τελικός με τη συμμετοχή της Αγγλίας.

Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι παμπ

Και αυτή είναι η γενικότερη αντιμετώπιση του κλάδου, καθώς η περίοδος του χειμώνα για αθλητικό γεγονός δε βοηθάει ιδιαίτερα. Οι ιδιοκτήτες των παμπ είχαν συνηθίσει να γεμίζουν τους χώρους τους και να ανοίγουν τις πίσω αυλές τους με γιγαντοοθόνες. Με την θερμοκρασία όμως να πέφτει και τη βροχή να επικρατεί είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μία παρόμοια εικόνα.

Παράλληλα δε, τα τεράστια λειτουργικά κόστη εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης προβληματίζουν την εστίαση. Όπως εκτιμούν, χρειάζονται τουλάχιστον 20% περισσότερο τζίρο σε σχέση με τα προ – πανδημίας επίπεδα απλά για να επιβιώσουν.

Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται ιδιαίτερα αισιόδοξο. Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής έχει μειώσει κατά πολύ την κατανάλωση, ενώ αρκετοί πια προτιμούν να δουν ποδόσφαιρο στο σπίτι ώστε να μην πληρώσουν το φαγητό και τη μπίρα έξω. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Heineken μαζί με την εταιρεία ερευνών KAM, τα 2/3 των θαμώνων θα είναι πιο προσεκτικά στον αριθμό των ποτών που θα καταναλώσουν. Βέβαια σύμφωνα με την ίδια εταιρεία τουλάχιστον 16 εκατομμύρια Βρετανοί θα δουν έστω έναν αγώνα σε παμπ.

Η χριστουγεννιάτικη περίοδος μειώνει ακόμα περισσότερο τις ελπίδες για έναν καλό τζίρο. Πολλοί Βρετανοί καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε μπίρα ή σε δώρα. Η πίεση των Βρετανών εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους ζωής φαίνεται άλλωστε ήδη. Οι πωλήσεις στις παμπ των προηγούμενων πέντε εβδομάδων μειώθηκαν κατά 1,1% σύμφωνα με την JD Wetherspoon και σε σχέση με το 2019.

Πηγή: DW

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση