ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε.Ε: Κύμα αντιδράσεων για την ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα

Οι Βρυξέλλες ζητούν ευθέως από τα Σκόπια σεβασμό προς τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα

Kathimerini.gr

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη σημερινή ορκωμοσία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Οι Βρυξέλλες ζητούν ευθέως από τα Σκόπια σεβασμό προς τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία εξωτερικής δράσης της Ε.Ε (ΕΥΕΔ) τονίζει ότι «η Ε.Ε εκφράζει λύπη της για το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα δεν χρησιμοποίησε το Συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας σήμερα».

«Η Ε.Ε υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε προβεί σε αντίστοιχη αντίδραση. Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Νωρίτερα, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της χώρας.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κι’ όλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο Αρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση