ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ε.Ε.: Συμφωνία των 27 για τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση

Την εν λόγω ανακοίνωση έκανε νωρίτερα η ισπανική προεδρία της Ε.Ε.

Kathimerini.gr

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί κρίσιμης σημασίας κειμένου της μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής, ανακοίνωσε η ισπανική προεδρία της Ε.Ε.

«Συμφωνία! Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για τον κανονισμό που θα αφορά περιπτώσεις κρίσεων ή ανωτέρας βίας στον τομέα της Μετανάστευσης και του Ασύλου», αναφέρει σε ανάρτησή της η ισπανική προεδρία.

Το συγκεκριμένο πακέτο ρυθμίσεων αποσκοπεί στην από κοινού οργάνωση της απάντησης σε περιπτώσεις μαζικής ροής μεταναστών σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως κατά την διάρκεια της κρίσης της περιόδου 2015-2016, που επιτρέπει την παράταση της διάρκειας κράτησης μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης.

Το κείμενο θα αποτελέσει πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ευρωβουλευτές.

Τι προηγήθηκε μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα euronews, η συμφωνία πάνω στον λεγόμενο Κανονισμό Διαχείρισης Κρίσεων επισφραγίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πρεσβευτών του μπλοκ στις Βρυξέλλες, στους οποίους ανατέθηκε η ολοκλήρωση του έργου που οι υπουργοί Εσωτερικών δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την περασμένη εβδομάδα, όταν η Ιταλία μπλόκαρε απροσδόκητα το προσχέδιο κειμένου.

Ειδικότερα, η ιταλική πλευρά είχε αμφισβητήσει ένα μικρό μέρος της νομοθεσίας που επικεντρώνεται στις υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης που παρέχονται από πλοία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα, την οποία η Ρώμη θεωρεί «πόλο έλξης» που φέρνει περισσότερους μετανάστες στις ευρωπαϊκές ακτές.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία, της οποίας η ψήφος ήταν απαραίτητη για την επίτευξη της απαιτούμενης ειδικής πλειοψηφίας, υπερασπίστηκε τα πλοία των ΜΚΟ, υποστηρίζοντας ότι η διάσωση ζωών στη θάλασσα είναι ένα νομικό, ανθρωπιστικό και ηθικό καθήκον. Η Ιταλία είχε προηγουμένως επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση για την παροχή κρατικής χρηματοδότησης στις εν λόγω οργανώσεις.

Παρ’ όλα αυτά, μετά από διαβουλεύσεις με τις εθνικές τους κυβερνήσεις, οι πρεσβευτές κατάφεραν σήμερα να βρουν λύση στο αδιέξοδο.

Με πληροφορίες από AFP, euronews, ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση