ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ε. Καϊλή: Επιβλήθηκε όρος να μη μιλάει σε ΜΜΕ για το «Qatargate»

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τον όρο της απαγόρευσης της επαφής με τον Τύπο, θα μπορούσε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης

ΑΜΠΕ

Απαγόρευση επαφών με τον Τύπο «για οτιδήποτε αφορά αυτήν την έρευνα», επιβλήθηκε εκ νέου στην πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, σύμφωνα με απόφαση της ανακρίτριας Ορελί Ντελζέφ, που έχει αναλάβει τις έρευνες για την υπόθεση του Qatargate, μετά την παραίτηση του Μισέλ Κλεζ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα μπορούσε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, όπως αναφέρεται στη διαταγή της 23ης Δεκεμβρίου από την ανακρίτρια, που είδε το ΑΠΕ. «Ενδείκνυται να προστεθεί ένας όρος που να απαγορεύει την επαφή με τον Τύπο για οτιδήποτε αφορά αυτήν την έρευνα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και πρέπει να συνεχιστεί σε ήρεμο κλίμα», επισημαίνεται στη διαταγή της κ. Ντελζέφ.

Παράλληλα, ανανεώνεται η διάρκεια ισχύος όλων των υπόλοιπων περιοριστικών όρων έως τις 21 Μαρτίου. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την υποχρέωση της κυρίας Καϊλή να διαμένει στην κατοικία της και να μην τροποποιεί τον χώρο διαμονής της χωρίς προηγουμένως να ειδοποιήσει τις Αρχές, να μην εγκαταλείψει τον χώρο Σένγκεν χωρίς προηγούμενη άδεια και να μην έρθει σε επαφή με άτομα που εμπλέκονται στον φάκελο της έρευνας, πλην του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Με επιστολή τους προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι δικηγόροι υπεράσπισης της Εύας Καϊλή, αναφέρουν τη δικαστική διαταγή με την οποία «η κυρία Καϊλή απειλείται ότι θα οδηγηθεί ξανά στη φυλακή, εάν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, άμεσο ή έμμεσο για την υπόθεσή της στα μέσα ενημέρωσης» και επισημαίνουν ότι η διαταγή αυτή «επηρεάζει το δικαίωμά της κ. Καϊλή στην ελευθερία της έκφρασης».

Υπενθυμίζεται ότι η Ορελί Ντελζέφ είναι η δικαστής ανακρίτρια που διαδέχθηκε τον δικαστή Μισέλ Κλεζ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιούνιο του 2023, λόγω πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων. Ο γιος του Μισέλ Κλεζ είχε ιδρύσει από το 2018 μια εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης με τον γιο της Βελγίδας ευρωβουλευτή, Μαρί Αρενά, η οποία επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση, λόγω του στενού δεσμού της με τον φερόμενο ως «εγκέφαλο», Αντόνιο Παντσέρι.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, ο Μισέλ Κλεζ προσπάθησε να καλύψει τη Μαρί Αρενά, όταν στην ανάκριση ανέφερε το όνομά της ο Παντσέρι. Τον περασμένο Ιούλιο οι βελγικές Αρχές βρήκαν στο σπίτι του γιου της Μαρί Αρενά 280.000 ευρώ σε μετρητά. Η Μαρί Αρενά μέχρι σήμερα δεν έχει ανακριθεί από τις βελγικές Αρχές. Η εισαγγελία Βρυξελλών δεν έχει υποβάλει αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αρθεί η ασυλία της, όπως έκανε με τους ευρωβουλευτές Ταραμπέλα και Κοτσολίνο.

Επισημαίνεται πως ο 68χρονος Μισέλ Κλεζ είναι πλέον συνταξιούχος και θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο τον Ιούνιο του 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τι αναμένουμε μετά το αεροπορικό ατύχημα στο οποίο έχασε την ζωή του ο Πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσί
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ