ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΕ: Υποψήφιες προς ένταξη χώρες Ουκρανία και Μολδαβία

Μια ιστορική στιγμή, ανέφερε ο Μισέλ

Kathimerini.gr

Οι ηγέτες των «27» χορήγησαν το βράδυ της Πέμπτης, καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

«Είμαι πεπεισμένη ότι όλα θα κινηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και όλοι θα εργαστούν όσο το δυνατόν σκληρότερα για να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο συνέντευξη Τύπου.

Η συνέντευξη Τύπου Μακρόν, Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν

«Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρητήρια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Μάγια Σαντού και τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί», ανέφερε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Προσέθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες. Συγχαρητήρια στον γεωργιανό λαό. Μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας: Το μέλλον της Γεωργίας βρίσκεται εντός της ΕΕ».

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε: «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη. Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο @ZelenskyyUA, την Πρόεδρο @Sandumaiamd και τον πρωθυπουργό @GharibashviliGe. Οι χώρες σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και η σημερινή ιστορική απόφαση των ηγετών το επιβεβαιώνει».

Η πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, με δικό της tweet κάνει λόγο για «σωστή πλευρά της Ιστορίας» και συγχαίρει τους πολίτες της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, λέγοντας ότι «σήμερα δίνουμε ελπίδα. Για ελευθερία, για Δημοκρατία, για το μέλλον μας. Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή στιγμή».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν στη χώρα του καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μοναδική και ιστορική στιγμή, προσθέτοντας ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ».

Η Πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού δήλωσε ότι η κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει στο έθνος της καθεστώς υποψήφιας χώρας ήταν μια ιστορική μέρα: «Έχουμε έναν δύσκολο δρόμο μπροστά μας, που θα απαιτήσει πολλή δουλειά και προσπάθεια».

Σε ανάρτησή της στο Facebook, είπε ότι η ένταξη στην ΕΕ θα φέρει μεγαλύτερη ευημερία, περισσότερες ευκαιρίες και τάξη στη χώρα.

«Η Ουκρανία θα επικρατήσει. Η Ευρώπη θα επικρατήσει. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού που θα κάνουμε μαζί», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση