ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκλογές στο Ισραήλ: Προβλέπεται δυναμική επιστροφή του Νετανιάχου

Η Κνεσέτ αναμένεται να προκύψει ακόμη πιο συντηρητική

ΑΜΠΕ

Οι περίπου 6,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Ισραήλ καλούνται την Τρίτη στις κάλπες, για πέμπτη φορά σε τριάμισι χρόνια, για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που ενδέχεται να σηματοδοτήσουν τη δυναμική επιστροφή του «Μπίμπι», του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο προσκήνιο και στο αξίωμα.

Η παράταξή του, το Λικούντ (δεξιά), ενδέχεται να γίνει ξανά το κυβερνών κόμμα στη χώρα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Μένει όμως να αποδειχθεί το εάν και κατά πόσον η συμμαχία της δεξιάς με υπερορθόδοξα σιωνιστικά κόμματα μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

Μέσω Twitter ο κ. Νετανιάχου προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι διαπιστώνεται πτωτική τάση του Λικούντ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καλώντας τους υποστηρικτές του να πάνε να ψηφίσουν και διαβεβαιώνοντας πως η νίκη είναι εφικτή.

Στις εκλογές της Τρίτης – τις 25ες από την ίδρυση της χώρας – συμμετέχουν 40 κόμματα. Περί το ένα τρίτο από τις παρατάξεις αυτές αναμένεται να υπερβεί το όριο του 3,25% των ψήφων που απαιτείται για να αναδείξουν κατ’ ελάχισοτν τέσσερα μέλη στην ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία.

Οι πρώτες προβλέψεις με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου από τα εκλογικά τμήματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν περί τις 9 μ.μ. τοπική ώρα (10 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από την Πέμπτη, πάντως.

Κάπου 18.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια της ψηφοφορίας.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δίνουν στο στρατόπεδο των παρατάξεων που υποστηρίζουν τον «Μπίμπι» δυνητικά ως ακόμη και 60 έδρες από τις 120 της Κνέσετ.

Σε αυτή την περίπτωση, θα προέκυπτε νέο αδιέξοδο με την αντίπαλη παράταξη υπό τον νυν πρωθυπουργό, τον Γιαΐρ Λαπίντ. Η παράταξή του, το Κόμμα για το Μέλλον (κέντρο), ενδέχεται να γίνει η δεύτερη ισχυρότερη στο κοινοβούλιο.

Το στρατόπεδο εναντίον του «Μπίμπι» είναι ιδιαίτερα ετερόκλιτο, κινείται στο φάσμα από την αριστερά ως τη δεξιά, με ενοποιητικό στοιχείο την εναντίωση την επάνοδο του κ. Νετανιάχου στον πρωθυπουργικό θώκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση