ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Εκτακτος» φόρος Πούτιν στους ολιγάρχες για να συγκεντρώσει 300 δισ. ρούβλια

Αξιωματούχος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι «η ιδέα προήλθε από τις ίδιες τις εταιρείες»

Kathimerini.gr

Η Ρωσία ανακοίνωσε έναν έκτακτο φόρο στις μεγάλες εταιρείες με στόχο να συγκεντρώσει περίπου 300 δισ. ρούβλια (περίπου 3 δισ. δολάρια) από τους ολιγάρχες της, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να επιβαρύνει τα οικονομικά του Κρεμλίνου.

Ο προτεινόμενος φόρος, που περιγράφεται σε νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την Τρίτη απαιτεί από τους ρωσικούς ομίλους με κέρδη άνω του 1 δισ. ρουβλίων ετησίως (11 εκατ. δολάρια) από το 2021 να καταβάλλουν εφάπαξ φόρο ύψους έως και 10% των κερδών.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργικού συμβουλίου υποστήριξε ότι η ιδέα για την επιβολή της εισφοράς προήλθε από τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες συνειδητοποίησαν ότι είχαν κέρδη κατά τη διάρκεια της περιόδου που έπρεπε να φορολογηθούν σωστά.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, αφού η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο λόγω των δυτικών κυρώσεων και η αύξηση των αμυντικών δαπανών οδήγησαν τη Ρωσία σε έλλειμμα 3,41 τρισ. ρουβλίων (42 δισ. δολάρια) στον προϋπολογισμό της το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η αβεβαιότητα του πολέμου, αλλά και η έλλειψη διαφάνειας από το ρωσικό κράτος σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, έχουν καταστήσει τις προβλέψεις μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία και έχουν οδηγήσει σε μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των διάφορων φορέων. Πλέον κάποιες τράπεζες και διεθνείς οντότητες αναμένουν ανάπτυξη φέτος, ενώ άλλες διαβλέπουν περαιτέρω διολίσθηση πριν την ανάκαμψη.

Για αρκετούς μήνες πέρυσι, φαινόταν πως η ρωσική οικονομία δεν είχε επιβαρυνθεί από τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τις δυνάμεις της Δύσης. Ωστόσο, το πλήγμα των κυρώσεων – εκ των οποίων αρκετές επιβλήθηκαν μόλις τους τελευταίους μήνες έπειτα από μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμμάχων – άρχισε τώρα να εμφανίζεται στη ρωσική οικονομία, όπως σημειώνει το GZERO.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο του 2022 συντήρησαν τη ρωσική οικονομία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται λιγότερο από το προσδοκώμενο, κατά 1,1%. Αρχικά, αρκετοί αναλυτές ανέμεναν ύφεση έως 15%. Παράλληλα, η Ευρώπη δυσκολεύτηκε να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες συνέχιζαν να τροφοδοτούν με χρήματα τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Επίσης, το πλαφόν, που επέβαλαν η G7 και η Ε.Ε. στο φυσικό αέριο, εφαρμόστηκε στις 22 Δεκεμβρίου μαζί με το μπλόκο της Ε.Ε. στη μεταφορά πετρελαίου διά θαλάσσης.

Πλέον, μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Ε.Ε. είναι οι ΗΠΑ, ενώ πριν τον πόλεμο περίπου το ένα τρίτο των εισαγωγών προερχόταν από τη Ρωσία έναντι του 13% από τις ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα του Κρεμλίνου από την ενέργεια υποχώρησαν κατά σχεδόν 50% το πρώτο δίμηνο του 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ταυτόχρονα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού στη χώρα αυξάνεται, όσο το Κρεμλίνο συνεχίζει να ενισχύει τον δικό της στρατό και τον αντίστοιχο τομέα του συμμάχου του, του Ιράν, σύμφωνα με το GZERO.

Με πληροφορίες από Financial Times, G-Zero

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση