ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έντονο Ελληνοτουρκικό διπλωματικό σκηνικό

Οι τρεις παράγοντες που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για την απελευθέρωση των Ελλήνων Στρατιωτικών

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Για έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στον άξονα Ελλάδας-Τουρκίας, το οποίο φέρνει στο προσκήνιο τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο Αιγαίο κάνουν λόγο καλά ενημερωμένες πηγές στην Άγκυρα.

Εστιάζοντας στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι πηγές αποδίδουν σημασία σε τρία σημεία. Πρώτον, από νομική άποψη, οι επιλογές της Τουρκίας ήταν περιορισμένες. Δεύτερον, η ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις υποχρεώνει την Τουρκία να αναζητήσει εκ νέου την συνεργασία και την φιλία της Ε.Ε. Τέλος, στην νέα εξέλιξη μεγάλο ρόλο διαδραματίζει το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στα ελληνοτουρκικά με την διαμεσολάβηση τρίτων χωρών. Σε αυτό το σημείο, ξεχωρίζει το γεγονός ότι λίγο μετά την προσφυγή της Ελλάδας σε τρίτες φιλικές χώρες όπως λ.χ. το Κατάρ για διαμεσολάβηση για την αποφυλάκιση των στρατιωτικών, η κυβέρνηση του Κατάρ είχε εντατικές διαβουλεύσεις με την τουρκική πλευρά, ένα γεγονός που δεν ξεφεύγει της προσοχής των Τούρκων αναλυτών, οι οποίοι ωστόσο, με βάση τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες, επιλέγουν να μην επεκταθούν επί του θέματος. 

Επίσης η τουρκική πλευρά υπενθυμίζει ότι η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου έρχεται εβδομάδες μετά την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Σε αυτήν την συνάντηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επικεντρωθούν στις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο.

Οι τελευταίες πληροφορίες στον τουρκικό τύπο

Την Τετάρτη τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν τις αναφορές τους στις εξελίξεις στον άξονα Τουρκίας-Ελλάδας.
Ο τουρκικός τύπος υπενθυμίζει ότι οι δύο Έλληνες στρατιώτες κρατούνταν σε Τουρκική φυλακή για πάνω από πέντε μήνες αντιμετωπίζοντας κατηγορίες κατασκοπείας. Οι δυο στρατιώτες απελευθερώθηκαν χθες από τοπικό δικαστήριο.

Προηγουμένως τοπικό δικαστήριο Αδριανούπολης είχε διατάξει τη σύλληψή τους και αρνηθεί τις μεταγενέστερες αγωγές των δύο στρατιωτών για απελευθέρωση, επικαλούμενο υποψίες παράνομης εισόδου και απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας ο δικαστής αποφάνθηκε για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών, εν αναμονή της δίκης τους. Οι δύο στρατιωτικοί δεν έχουν ακόμη κατηγορηθεί.

Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι μετά την είδηση της απελευθέρωσης, Έλληνες αξιωματούχοι ταξίδεψαν αμέσως με αεροπλάνο στην Τουρκία για να μεταφέρουν τους στρατιώτες στην Ελλάδα.
Λίγο μετά οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δυο χωρών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία η ελληνική πλευρά κάλεσε τον εν αποστρατεία πλέον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«γεια σας Είσαι σε οποιαδήποτε οικονομική δυσκολία; Χρειάζεστε ένα δάνειο για να καθαρίσετε το χρέος ...»
mr oscar  |  13:28

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«γεια σας Είσαι σε οποιαδήποτε οικονομική δυσκολία; Χρειάζεστε ένα δάνειο για να καθαρίσετε το χρέος ...»
mr oscar  |  13:27

Δίωρη αποχή από του μαθητές για τα τετράμηνα

«ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΟΙ ΜΑΜΟΥΧΑΛΟΙ ΤΗΣ ΠΣΕΜ ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ...»
ΜΑΡΙΑ  |  10:58

Θέμα μηνών η έλευση 5G στην Κύπρο

«Θα μπορούσε κάποιος να μας εξηγήσει γιατί το Βέλγιο ανέβαλε την εισαγωγή αυτής της τεχνολογίας (5G) ...»
Andreas Malis  |  10:14

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι ηγεσίες των ισραηλινών κομμάτων και των συμμαχιών δεν αμφισβήτησαν το γενικό αποτέλεσμα το οποίο άρχισε να μεταδίδεται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα

Σε αχαρτογράφητα νερά το Ισραήλ

Κυβέρνηση συμμαχίας ή τρίτες επαναληπτικές εκλογές, οι επιλογές της γειτονικής χώρας μετά τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου ...
Του Νίκου Στέλγια
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X