ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έπεσε το τελευταίο οχυρό στη Μαριούπολη

Περισσότερα από δέκα ρωσικά πούλμαν, ένα από τα οποία έφερε ένα τεράστιο «Ζ», σύμβολο της ρωσικής εισβολής, παρέλαβαν τους μαχητές που βγήκαν από τα υπόγεια καταφύγια του βιομηχανικού συγκροτήματος

REUTERS, A.P.

Ύστερα από ανηλεή πολιορκία 82 ημερών, οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης, στην τεράστια χαλυβουργία Αζοφστάλ, παραδόθηκαν στον ρωσικό στρατό, έχοντας την κάλυψη της ουκρανικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Περισσότερα από δέκα ρωσικά πούλμαν, ένα από τα οποία έφερε ένα τεράστιο «Ζ», σύμβολο της ρωσικής εισβολής, παρέλαβαν τους μαχητές που βγήκαν από τα υπόγεια καταφύγια του βιομηχανικού συγκροτήματος, για να τους μεταφέρουν σε γειτονικές, υπό ρωσικό έλεγχο πόλεις, όπου κάποιοι θα νοσηλευθούν για τα τραύματά τους, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν καθεστώς αιχμαλώτων πολέμου. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος μεσολάβησε για την εκκένωση του Αζοφστάλ, κατέγραψε τα ονόματα όλων των παραδοθέντων μαχητών, ώστε να υπάρξουν στοιχειώδεις εγγυήσεις για την τύχη τους.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, μεταφέρθηκαν 265 Ουκρανοί μαχητές εκ των οποίων οι 51 ήταν σοβαρά τραυματισμένοι. «Η Ουκρανία χρειάζεται τους Ουκρανούς ήρωες ζωντανούς», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξαίροντας τη συμβολή των μαχητών στην καθήλωση μεγάλου όγκου ρωσικών δυνάμεων μακριά από άλλες, στρατηγικής σημασίας πόλεις. Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων με τους Ρώσους ώστε να απελευθερωθούν οι παραδοθέντες, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι όσοι αιχμαλωτίστηκαν «θα έχουν μεταχείριση σε συμφωνία με τα διεθνή στάνταρντ».

«Εγκληματίες»

Παρέμενε ασαφές μέχρι χθες το βράδυ πόσοι Ουκρανοί μαχητές δεν είχαν ακόμη απομακρυνθεί από το Αζοφστάλ, ενώ μεγάλα ερωτήματα αιωρούνταν σχετικά με την τύχη των συλληφθέντων, πολλοί από τους οποίους ανήκαν στο υπερεθνικιστικό, με ναζιστικό παρελθόν, τάγμα Αζόφ. Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας (Βουλή) Βιατσεσλάβ Βολοντίν δήλωσε ότι «πρόκειται για εγκληματίες πολέμου, οι οποίοι πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», ενώ ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, ένας από τους διαπραγματευτές της Ρωσίας στις συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά, τους χαρακτήρισε «ανθρωπόμορφα κτήνη», που αξίζουν τη θανατική ποινή. Παράλληλα, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να κηρύξει το τάγμα Αζόφ «τρομοκρατική οργάνωση».

Η άλωση της Μαριούπολης σταθεροποιεί τα ρωσικά κέρδη στο νότιο μέτωπο, αποκαθιστώντας την εδαφική συνέχεια σε μια μεγάλη λωρίδα, μήκους 800 χιλιομέτρων, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το Λουγκάνσκ, περνώντας από την Κριμαία. Ωστόσο η γενική εικόνα των επιχειρήσεων παραμένει άκρως προβληματική για τη Ρωσία, με την ουκρανική αντεπίθεση στα βορειοανατολικά να κερδίζει διαρκώς έδαφος. Δημοσίευμα του Guardian αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμπλέκεται άμεσα στις επιχειρήσεις, εν είδει συνταγματάρχη ή ταξίαρχου πεδίου μάχης, καθώς ανυπομονεί για αποτελέσματα στην περιοχή Ντονμπάς, όπου έχουν περιοριστεί, για την ώρα, οι ρωσικές φιλοδοξίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X