ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επικίνδυνη κλιμάκωση έντασης στον Καύκασο

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα διεθνή μέσα, οι συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στον στρατό του Αζερμπαϊτζάν και τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας

Εν μέσω πανδημία του κορωνοϊού, ο Καύκασος βιώνει τον εφιάλτη της κλιμάκωσης της έντασης στον άξονα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Πρόκειται για δυο γειτονικές χώρες, οι οποίες από την περίοδο της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης διαφωνούν σε σειρά ζητημάτων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα διεθνή μέσα, οι συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στον στρατό του Αζερμπαϊτζάν και τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας συνεχίζονται και αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Συνεχίζονται οι μάχες

Και οι δύο πλευρές αναφέρουν επιθέσεις κατά άμαχων πληθυσμών και οικισμών σε μια φαινομενικά διευρυνόμενη σύγκρουση. Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ανέφεραν επίσης, ότι στην νέα μάχη, από τα πυρά των Αρμενίων έχασε την ζωή του, ο πρώτος πολίτης, ο Αζίζ Αζίζοβ, κάτοικος του χωριού Αγκντάμ, στην περιοχή Tοβούς του δυτικού Αζερμπαϊτζάν.

Σπίτια επλήγησαν επίσης στο γειτονικό χωριό Νοντάρ Γκιουστσού και το χωριό Αλίμπεϊλι στόχος. Ως αντίποινα, το Αζερμπαϊτζάν έπληξε «πολιτικές υποδομές» στο χωριό Μπερντ και τα χωριά Τσινγκάρι και Αϊγκεπαρ δέχθηκαν επίθεση.

Επτά στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατηγού δύο αστέρων, σκοτώθηκαν στις μάχες στις 14 Ιουλίου, ανέφεραν οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν. Η Αρμενική πλευρά ανέφερε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν νωρίς την ημέρα και δύο ακόμη αργότερα το απόγευμα.

Εν τω μεταξύ, καθώς συνεχίζονται οι μάχες στα σύνορα των δυο χωρών, στο Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιούνται διαδηλώσεις, στις οποίες ομάδες πολιτών ζητούν πόλεμο με την Αρμενία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας πετούν κατά μήκος των συνόρων με την Αρμενία.

Μάχες για πρώτη φορά στην συνοριακή γραμμή

Οι μάχες, οι οποίες ξέσπασαν στις 12 Ιουλίου, είναι πλέον οι πιο θανατηφόρες μετά από τον «πόλεμο του Απριλίου» του 2016, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 και από τις δύο πλευρές. Ο «πόλεμος του Απριλίου» έλαβε χώρα στη γραμμή σύγκρουσης μεταξύ της ελεγχόμενης από την Αρμενία de facto «δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» και του Αζερμπαϊτζάν. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ελέγχεται από τους Αρμένιους.

Οι νέες εχθροπραξίες βρίσκονται σε εξέλιξη, για πρώτη φορά, στα διεθνή σύνορα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, όπου υπήρξαν περιστασιακές ανταλλαγές πυρών τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν όχι γενική ανάφλεξη από τη δεκαετία του 1990.

Η διεθνής διαμεσολάβηση

Ο διεθνής παράγοντας όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ πραγματοποιούν εκκλήσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει με τον ισχυρότερο τρόπο τη βία κατά μήκος των διεθνών συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν» και κάλεσε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις μάχες και να συμμορφωθούν με την κατάπαυση του πυρός.

Το υπόβαθρο της κλιμάκωσης

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την κριτική του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίγιεβ προς τους διεθνείς διαμεσολαβητές που διεξήγαγαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Αρμενία, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία ως «ανούσια». Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε επίσης την Αρμενία με το πρόσχημα ότι διαιωνίζει το status quo.
Το Αζερμπαϊτζάν εκφράζει απογοήτευση για το γεγονός ότι μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην επίλυση της σύγκρουσης σχετικά με την αποσπασμένη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και την επιστροφή επτά παρακείμενων εδαφών των Αζερίων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Αρμενίων. Γνωστή στους Αρμένιους ως Αρτσάχ, η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ επιμένει στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ