ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερντογάν: Τα F-35 κύριο θέμα στη συνάντηση με Μπάιντεν

Τι δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Kathimerini.gr

Το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γλασκώβη, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το περιβάλλον, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των 10 πρέσβεων, οι οποίοι ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επιπλέον ότι «τους υπενθυμίσαμε το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης» και πρόσθεσε ότι οι όποιες ενέργειες σε βάρος τους ανεστάλησαν έπειτα από την τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι η διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και 10 χωρών της Δύσης, ανάμεσά τους 7 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, φαίνεται να οδηγείται σε αποκλιμάκωση. Η κρίση ξέσπασε όταν στις 18 Οκτωβρίου –με κοινή τους δήλωση– οι πρέσβεις Καναδά, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Νέας Ζηλανδίας και ΗΠΑ είχαν καλέσει σε μια «δίκαιη και ταχεία» επίλυση της υπόθεσης του επιχειρηματία και ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά και είχαν ζητήσει την άμεση αποφυλάκισή του, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ως αποτέλεσμα διαβουλεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και των πρεσβειών, φαίνεται πως βρέθηκε η φόρμουλα που θα εμποδίσει στο «παρά πέντε» την πολιτική ρήξη με αφορμή τη δημόσια παρέμβαση των δέκα στην υπόθεση του φυλακισμένου Οσμάν Καβαλά. Το μεσημέρι της Δευτέρας, οι 10 πρέσβεις προχώρησαν σε κοινή δήλωση –την οποία δημοσίευσαν στο Τwitter– υπογραμμίζοντας ότι σέβονται τη διεθνή σύμβαση για το διπλωματικό πρωτόκολλο, ιδίως αναφορικά με τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της φιλοξενούσας χώρα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα αυτό ανέφερε: «Με τη δήλωση, υπήρξε υποχώρηση από το λάθος των πρεσβευτών. Δήλωσαν πως σέβονται τη Δικαιοσύνη μας. Πιστεύουμε πως από εδώ και πέρα θα είναι πιο προσεκτικοί. Οποιος δεν σέβεται την ανεξαρτησία και τις ευαισθησίες του τουρκικού λαού –όποια ιδιότητα κι αν έχει– δεν θα έχει θέση στη χώρα μας».

Το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του στο Εσκισεχίρ είχε ξεκαθαρίσει πως ζήτησε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διώξει τους 10 πρεσβευτές από τη χώρα.

ΗΠΑ: Βουλευτές ζητούν «όχι» Μπάιντεν σε πώληση F-16 στην Τουρκία

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να ενεργήσει προς το εθνικό συμφέρον μας για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και των συμμάχων μας στην περιοχή». Με αυτήν την παρότρυνση, η ομογενής Ρεπουμπλικανή βουλευτής από τη Νέα Υόρκη Νικόλ Μαλλιωτάκης ηγήθηκε ομάδας μελών του Κογκρέσου που έστειλαν επιστολή στον Αμερικανικό πρόεδρο, αλλά και στον ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό επιπλέον 80 μαχητικών.

Στη διακομματική επιστολή τους, τα μέλη του Κογκρέσου καλούν τον Αμερικανό Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών να αρνηθούν το αίτημα της συγκεκριμένης χώρας γιατί, όπως υποστηρίζουν, η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος που συμπεριφέρεται ως αντίπαλος.

Ανακοινώνοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η Νικόλ Μαλλιωτάκης υπενθύμισε ότι η Τουρκία αποπέμφθηκε από τον πρόγραμμα των F-35 τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή την περίοδο που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υλοποίησε την αγορά της πρώτης συστοιχίας των ρωσικών S-400.

Με πληροφορίες από Reuters, Anadolu, TRT

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Τουρκία  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση