ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Eurojust: Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου

Πολλοί από αυτούς βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες που διέπονται από εθνικές νομοθεσίες περί τρομοκρατίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι τζιχαντιστές που επέστρεψαν στις πατρίδες τους έχοντας πολεμήσει με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, πρέπει να διωχθούν σε διεθνές επίπεδο για εγκλήματα πολέμου, υποστήριξε η Eurojust, η Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας.

Πολλοί από αυτούς τους τζιχαντιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες που διέπονται από εθνικές νομοθεσίες περί τρομοκρατίας, ανέφεραν η Eurojust και το Genocide Network, ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών ερευνητών και εισαγγελέων για εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, θα μπορούσαν να επιβληθούν ευρύτερες κατηγορίες βάσει του διεθνούς δικαίου που καλύπτουν τα χειρότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε πολέμους, υπογραμμίζει η Eurojust, με έδρα στη Χάγη.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος πρέπει να θεωρηθεί με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ως "ένα μέρος σε μια μη διεθνή ένοπλη σύγκρουση στο Ιράκ και τη Συρία", ανέφερε η έκθεση. "Ως εκ τούτου, τα μέλη της και οι ξένοι τρομοκράτες μαχητές θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και άλλων βασικών διεθνών εγκλημάτων", τονίζει η Eurojust.

Παραδείγματα «σωρευτικών κατηγοριών» υφίστανται ήδη ειδικά στη Γαλλία και στη Γερμανία, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Μονάδα. Η Eurojust και το Genocide Network ζητούν την καθιέρωση τέτοιων διώξεων σε διεθνές επίπεδο, επιτρέποντας έτσι επιβολή μεγαλύτερων ποινών. Επιπλέον, η δίωξη βασικών διεθνών εγκλημάτων δεν περιορίζεται χρονικά, γεγονός που θα επιτρέψει στους εισαγγελείς "να εργαστούν σε αυτές τις υποθέσεις για τις επόμενες δεκαετίες", συμπληρώνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση