ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φουκουσίμα: Η Κίνα απαγορεύει τις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία για λόγους ασφαλείας

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής θαλασσινών που εξάγονται από την Ιαπωνία παγκοσμίως.

Οι αρχές της Κίνας πρόκειται να απαγορεύσουν τις εισαγωγές τροφίμων από χονδρικά το ένα πέμπτο των νομών της Ιαπωνίας, για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσαν σήμερα τα κινεζικά τελωνεία, μετά την απόφαση που πήρε το Τόκιο να ρίξει νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στον ωκεανό.

Η Κίνα –ο μεγαλύτερος αγοραστής θαλασσινών που εξάγονται από την Ιαπωνία παγκοσμίως– εφεξής θα ελέγχει εξάλλου εξονυχιστικά τα έγγραφα που συνοδεύουν τα εξαγόμενα τρόφιμα από το αρχιπέλαγος, πάνω απ’ όλα τα αλιεύματα, προστίθεται στην ανακοίνωση Τύπου των τελωνείων.

Τονίζεται πως θα ενισχυθούν τα μέτρα επιτήρησης και εντοπισμού ραδιενεργών ουσιών, προκειμένου να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των εισαγόμενων τροφίμων από την Ιαπωνία.

Σκοπός είναι να αποτραπεί οποιαδήποτε εισαγωγή τροφίμων μολυσμένων με ραδιενέργεια, εξήγησε η ίδια πηγή.

Για εβδομάδες το Πεκίνο εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση που πήρε το Τόκιο να ρίξει νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στη θάλασσα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έδωσε πάντως αυτή την εβδομάδα πράσινο φως στη ρίψη στη θάλασσα, έπειτα από επεξεργασία του, ενός εκατομμυρίου τόνων νερού που χρησιμοποιήθηκε για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του εργοστασίου που υπέστησαν τήξη πυρήνων το 2011, όταν έγινε η τριπλή καταστροφή στη Φουκουσίμα — ο σεισμός, το τσουνάμι και το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία έπειτα από αυτό στο Τσερνόμπιλ.

Τα κινεζικά τελωνεία επισήμαναν πως έκθεση του ΔΟΑΕ με την οποία εγκρίθηκε η κίνηση δεν αντανακλά τις απόψεις όλων των ειδικών που συμμετείχαν στη διαδικασία αποτίμησης, ενώ τα συμπεράσματά της δεν υιοθετήθηκαν ομόφωνα.

Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση