ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γαλλία: Πορεία διαμαρτυρίας προς την Εθνοσυνέλευση

Αναφορικά με την έγκριση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Kathimerini.gr

Περίπου 1.500 νέοι πραγματοποίησαν πορεία προς τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία αλλά με Προεδρικό Διάταγμα, της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μανού, Μανού, με το 49.3 ή όχι, τη μεταρρύθμισή σου δεν τη θέλουμε» ή «η Εθνοσυνέλευση μπορεί να ψηφίσει, ο δρόμος θα την καταργήσει», οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την περιοχή όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπως ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην κινητοποίηση μετείχαν εκπρόσωποι πολλών νεολαιίστικων οργανώσεων. «Ο στόχος είναι να πάμε μέχρι την Εθνοσυνέλευση για να ακουστεί η φωνή των νέων», είπε η Ελεονόρ Σμιτ, εκπρόσωπος του κινήματος.

Για τον Ματίς Αβερσένκ, 23 ετών, μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης NPA, «η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει (τη μεταρρύθμιση) δια της βίας. Ο,τι και αν γίνει στο Κοινοβούλιο, ο δρόμος μπορεί να το ανατρέψει, και θα το ανατρέψει».

Λίγα λεπτά προτού να ξεκινήσει η συνεδρίαση στην Εθνοσυνέλευση, συγκλήθηκε το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο έδωσε στην κυβέρνηση το «πράσινο φως» ώστε να προσφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, με το οποίο μπορεί να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία.

Μέχρι και σήμερα, ο πρόεδρος Μακρόν άφηνε να εννοηθεί ότι δεν ήθελε να προσφύγει σε αυτό το άρθρο και προτιμούσε να τεθεί στην κρίση των βουλευτών η μεταρρύθμιση, αν και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και θα χρειαζόταν να στηριχθεί στις ψήφους των βουλευτών της παραδοσιακής δεξιάς, των Ρεπουμπλικανών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Ο ίδιος ο Μακρόν άλλαξε ήδη πολλά προσωπεία και έφτασε εκεί που έφτασε.
Στην δεύτερη θητεία του, στην Προεδρία, θα κάνει ότι μπορεί να νοιώσουν οι Γάλλοι ότι ατύχησαν μαζί του και μάλιστα διαφωτισμένα. Μαζί με τους Γάλλους πληρώνει το τίμημα και η ΕΕ.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση