ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γάζα: Ισραηλινά σχέδια για «ανθρωπιστικές πόλεις»

Τι διημείφθη στη συνάντηση με τον Τραμπ

ΠΗΓΗ: Reuters

Σάρκα και οστά μοιάζει να αποκτά το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τον εκτοπισμό του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας και τη μεταστέγασή του σε «ανθρωπιστικά» στρατόπεδα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ χθες στον Λευκό Οίκο. Είχε προηγηθεί εξάλλου η ιδέα του υπουργού Αμυνας Ισραελ Κατς για τη δημιουργία μιας «ανθρωπιστικής πόλης» 600.000 Παλαιστινίων πάνω στα συντρίμμια της πόλης Ράφα, στα νότια της Γάζας.

Ο Νετανιάχου υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι επιθυμεί την ειρήνη με τους Παλαιστινίους, χαρακτηρίζοντας ωστόσο κάθε μελλοντικό ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος «πλατφόρμα για την καταστροφή του Ισραήλ», εξαγγέλλοντας ότι η διοίκηση και η ασφάλεια θα παραμείνουν υπό ισραηλινό έλεγχο.

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς αποτελεί δείγμα του τι θα έκαναν οι Παλαιστίνιοι εάν αποκτούσαν δικό τους κράτος. Ερωτηθείς ο Τραμπ από δημοσιογράφους εάν η προοπτική της λύσης των δύο κρατών παραμένει εφικτή, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Δεν ξέρω».

Ο Νετανιάχου είπε: «Θα συνεργασθούμε με τους Παλαιστίνιους γείτονές μας, όσους δεν επιθυμούν την καταστροφή μας, και θα επιτύχουμε ειρήνη, στην οποία η ασφάλειά μας θα παραμείνει για πάντα στα χέρια μας. Πολλοί θα πουν: Μα αυτό δεν είναι παλαιστινιακό κράτος. Απαντώ ότι δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό που έγινε στις 7 Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθεί».

Η αμφιλεγόμενη ΜΚΟ

Σχέδιο που εκπόνησε τον Φεβρουάριο η αμερικανική ΜΚΟ Ανθρωπιστικό Ταμείο για τη Γάζα (GHF) κάνει λόγο για δημιουργία στρατοπέδων για τη στέγαση του πληθυσμού, προκειμένου «η Χαμάς να πάψει να ελέγχει τους κατοίκους της Γάζας». Η αμερικανική ΜΚΟ έχει αντιμετωπίσει σωρεία επικρίσεων για την εγκληματική διαχείριση της διανομής τροφίμων στη Γάζα και για την αγαστή συνεργασία της με τον ισραηλινό στρατό αλλά και τις ένοπλες εγκληματικές συμμορίες που λυμαίνονται τη Γάζα, σε περιστατικά σφαγών αμάχων σε σημεία διανομής τροφίμων.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μιλάει σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Καπιτώλιο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς αποτελεί δείγμα τού τι θα έκαναν οι Παλαιστίνιοι εάν αποκτούσαν δικό τους κράτος. [A.P. Photo/Jacquelyn Martin]

Το σχέδιο της ΜΚΟ, κόστους 2 δισ. δολαρίων, κατατέθηκε στην κυβέρνηση Τραμπ. Τα στρατόπεδα περιγράφονται από την ΜΚΟ ως «μεγάλης κλίμακας», όπου οι πολίτες «θα μπορούν να κατοικήσουν εθελοντικά για να αποριζοσπαστικοποιηθούν, να επανενταχθούν στην κοινωνία και να προετοιμαστούν να μετοικίσουν, εφόσον το επιθυμούν».

Η οργάνωση δημιούργησε τοπογραφικό σχέδιο των στρατοπέδων, τα οποία ονομάζει «Ανθρωπιστικές Ζώνες Διέλευσης». Η ΜΚΟ υπογραμμίζει στην παρουσίασή της ότι αυτά τα σχέδια «θα προωθήσουν το όραμα του προέδρου Τραμπ για τη Γάζα».

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αναλυτή Γκιντόν Λεβί, το σχέδιο του Ισραήλ για τον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας και τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως από τον Τραμπ. «Πιστεύω ότι το Ισραήλ έχει λάβει λευκή επιταγή σε αυτό το θέμα από τον Τραμπ. Μόνη μου ελπίδα είναι να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ανέφικτο. Αν δεν πεισθούν, όμως, θα έχουμε στα χέρια μας ακόμη ένα μεγάλο έγκλημα πολέμου», σημείωσε ο Λεβί στο δίκτυο Al Jazzera.

Μέχρι χθες το απόγευμα, 78 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί σε ένα 24ωρο στη Γάζα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, παρά τις συνεχιζόμενες και χθες έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στο Κατάρ.

Την ευθύνη για τον θάνατο πέντε Ισραηλινών στρατιωτών ανέλαβε χθες η Ταξιαρχία αλ Κασάμ, ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς. Η επίθεση σημειώθηκε χθες το πρωί στην Μπέιτ Χανούνα της βόρειας Γάζας όταν ισραηλινή περίπολος του συντάγματος Νετζά Γιούντα –το οποίο αποτελείται από ορθόδοξους στρατεύσιμους και θεωρείται υπεύθυνο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα– δέχθηκε πυκνά πυρά ελεύθερων σκοπευτών, αφού είχε εξέλθει από τεθωρακισμένα οχήματα για να ερευνήσει ύποπτες κινήσεις. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε εξετάσει το 2022 το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του συντάγματος Νετζά Γιούντα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε επιχειρήσεις του στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Η εκδοχή του Ιράν

Τη δική του εκδοχή για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την παύση της σύρραξης Ισραήλ – Ιράν έδωσε σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας επαναλαμβάνει στο άρθρο του την πρόθεση της Τεχεράνης να συνεχισθούν οι διπλωματικές προσεγγίσεις, εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες του για την καλή θέληση των Ισραηλινών και Αμερικανών συνομιλητών του.

Για «δολιοφθορά» κατά των διαπραγματεύσεων κάνει λόγο ο Αρακτσί, κατηγορώντας γι’ αυτό «κάποιον δήθεν σύμμαχο των ΗΠΑ», υπονοώντας το Ισραήλ. «Το Ιράν αντιστάθηκε γενναία στην επίθεση, έως ότου το Ισραήλ αναγκάσθηκε να προσφύγει στον Τραμπ για να δοθεί τέλος στον πόλεμο», γράφει ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X