ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανία: Στα χνάρια της Μέρκελ ο Σολτς

Ορκίστηκε η κυβέρνηση της Γερμανίας με τον νέο Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο

Kathimerini.gr

Ο τέταρτος Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο 63χρονος Ολαφ Σολτς, εξελέγη χθες από τη Βουλή, εγκαινιάζοντας την εποχή των τρικομματικών κυβερνήσεων. Στις θέσεις των επισκεπτών, ο 86χρονος πατέρας του, Γκέρχαρντ Σολτς, εκμυστηρεύθηκε ότι ο γιος του ήθελε να γίνει καγκελάριος από την ηλικία των 12 ετών.

Ο Σολτς εξελέγη με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών, 26 ψήφους περισσότερες από το απαραίτητο όριο, αλλά 21 λιγότερες από το σύνολο των βουλευτών των τριών κομμάτων. Οι έξι απουσίες ήταν «δικαιολογημένες» λόγω ασθενείας, κάτι που σημαίνει ότι οι διαφωνούντες είναι 15.

Ιστορική στιγμή
Αυτό δεν επισκίασε τον πανηγυρικό χαρακτήρα της συνεδρίας και την αίσθηση ότι επρόκειτο για μία ιστορική στιγμή. Πριν από την έναρξη η πρόεδρος της Βουλής, Μπέρμπελ Μπας, είχε ανακοινώσει ότι αίρεται, μόνο για αυτή τη συνεδρίαση, η απαγόρευση φωτογράφισης με κινητά τηλέφωνα από την αίθουσα της Βουλής, «για να μη χρειάζεται μετά να καταγράφω 736 παραπτώματα».

Ο Σολτς είπε ότι επιθυμεί να παραμείνει σταθερός «στη νοοτροπία, ας πούμε νοοτροπία της βορειοανατολικής Γερμανίας, που επικρατούσε έως τώρα. Δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά».

Η αίθουσα ξέσπασε δύο φορές σε χειροκροτήματα, μία όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και άλλη μία όταν ο Σολτς πήρε τη θέση του στο έδρανο, που τα τελευταία 16 χρόνια καταλάμβανε η Αγκελα Μέρκελ.

Η απερχόμενη καγκελάριος υποδέχθηκε αργότερα τον διάδοχό της στην έδρα της κυβέρνησης με θερμά λόγια. «Το κτίριο αυτό σας ανήκει, εργαστείτε σ’ αυτό για το καλό της χώρας μας», είπε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι γνωρίζει από ιδία εμπειρία πόσο συγκινητικό είναι να εκλέγεται κανείς στο αξίωμα αυτό. «Αλλά αν το αντιμετωπίσει κανείς με χαρά, ίσως είναι ένα από τα ωραιότερα καθήκοντα που υπάρχει, το να αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτή τη χώρα», προσέθεσε.
«Καταφέρατε μεγάλα πράγματα», της απάντησε ο Σολτς, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην τελευταία κυβέρνηση Μέρκελ. «Οι σχέσεις μας ήταν πάντα σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης». Επιμένοντας στο θέμα της συνέχειας, ο νέος καγκελάριος είπε ότι επιθυμεί να παραμείνει σταθερός «στη νοοτροπία, ας πούμε νοοτροπία της βορειοανατολικής Γερμανίας, που επικρατούσε έως τώρα. Δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά», προσέθεσε.

Κατά την ορκωμοσία του στη Βουλή ο Σολτς δεν έδωσε θρησκευτικό όρκο –αλλά πολιτικό–, όπως είχε κάνει και ο προηγούμενος Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ η τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στο προεδρικό μέγαρο ήταν σύντομη και ολιγόλογη. Χθες ορκίστηκε επίσης το νέο υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενο από οκτώ άνδρες και οκτώ γυναίκες από τα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Ελευθέρων Δημοκρατών. Το πρώτο ταξίδι του Σολτς στο εξωτερικό θα είναι στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση