ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί η Μόσχα στριμώχνει τον Πριγκόζιν και τους Wagner

Πώς αντιμετωπίζει το ρωσικό κατεστημένο τον εκτός κεντρικού ελέγχου πολέμαρχο

Μπορεί ο Γεβγκένι Πριγκόζιν να απολαμβάνει τον ρόλο του ως επικεφαλής της εκτός κεντρικού ελέγχου στρατιωτικής ομάδας μισθοφόρων Wagner που ο ίδιος ίδρυσε, όμως το κατεστημένο στη Μόσχα φαίνεται ότι πλέον τον έχει στριμώξει σε βαθμό που ο ίδιος δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

Ο Πριγκόζιν πόνταρε στους μισθοφόρους του να υψώσουν τη ρωσική σημαία στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, αλλά με τεράστιο κόστος για τις τάξεις της δύναμής του, και πιθανώς για τη δική του περιουσία.

Ξόδεψε πολλά για να στρατολογήσει έως και 40.000 φυλακισμένους για να ρίξει στη μάχη, αλλά ύστερα από μήνες ανελέητων μαχών και τρομερές απώλειες αγωνίζεται να αναπληρώσει τις τάξεις του, ενώ κατηγορεί το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ότι προσπαθεί να ελέγξει ασφυκτικά τη δύναμή του.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι υποψίες του είναι βάσιμες – ότι το στρατιωτικό κατεστημένο της Ρωσίας χρησιμοποιεί την «κρεατομηχανή» του Μπαχμούτ για να τον μειώσει ή να τον εξαλείψει ως πολιτική δύναμη εντελώς.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Πριγκόζιν αναγνώρισε ότι η μάχη στο Μπαχμούτ είναι «δύσκολη, πολύ δύσκολη, με τον εχθρό να μάχεται για κάθε μέτρο».

Τώρα που ο Πριγκόζιν έχει περισσότερο ανάγκη την υποστήριξη των τακτικών ρωσικών δυνάμεων και μια αξιόπιστη ροή πυρομαχικών, κανένα από τα δύο δεν φαίνεται διαθέσιμο.

Η Wagner έχει σημειώσει κέρδη γύρω από το Μπαχμούτ και τώρα κατέχει το ανατολικό τμήμα της πόλης. Αλλά φαίνεται ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει ισχύ ικανή να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από το υπόλοιπο Μπαχμούτ. Oι δυνάμεις του απλώνονται αραιά καθώς κινούνται βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά πέρα από την πόλη.

Γιατί η Μόσχα στριμώχνει τον Πριγκόζιν και τους Wagner-1Εικόνα από βίντεο που φέρεται να δείχνει μαχητές της Wagner στα περίχωρα του Μπαχμούτ (φωτ.: Reuters).

Η δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα την Ουάσιγκτον εκτιμά ότι ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού «πιθανότατα εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να δαπανήσει σκόπιμα δυνάμεις των πολύπειρων μαχητών και των καταδίκων της Wagner στο Μπαχμούτ σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τον Πριγκόζιν και να εκτροχιάσει τις φιλοδοξίες του για μεγαλύτερη επιρροή στο Κρεμλίνο».

Επί εβδομάδες, ο Πριγκόζιν και οι διοικητές του παραπονιούνται για ανεπαρκείς προμήθειες πυρομαχικών, καθώς προσπαθούν να περικυκλώσουν και να καταλάβουν το Μπαχμούτ.

«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών περιόριζε ολοένα και περισσότερο την ικανότητα του Πριγκόζιν να στρατολογεί κατάδικους και να εξασφαλίζει πυρομαχικά, αναγκάζοντάς τον να αναγνωρίσει δημοσίως την εξάρτησή του» από το υπουργείο, σύμφωνα με το ISW.

Το να κατηγορεί τον Πριγκόζιν βοηθά επίσης το υπουργείο Αμυνας να στρέψει αλλού την προσοχή από τις δικές του αποτυχίες, ειδικά σε σχέση με το Βούγλενταρ, πιο νότια, όπου οι τακτικές ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.

Τώρα το αφεντικό της Wagner φαίνεται απομονωμένο. Αναγκάστηκε να ωθήσει τους καλύτερους μαχητές του στη μάχη για το Μπαχμούτ, κι έτσι το ISW να εκτιμά ότι το υπουργείο Αμυνας φρόντισε η Wagner «να επωμιστεί το βάρος του πολέμου φθοράς υψηλής έντασης για την κατάληψη του Μπαχμούτ προκειμένου να συντηρηθούν οι ρωσικές συμβατικές δυνάμεις».

Ηδη η ελίτ στη Μόσχα φαίνεται να οσφραίνεται ότι ο Πριγκόζιν είναι πληγωμένος. Τη Δευτέρα, ο σχολιαστής Αλεξέι Μούχιν, μέλος της δεξαμενής σκέψης Valdai Club που συνδέεται με το Κρεμλίνο, κατηγόρησε τον Πριγκόζιν σε ανάρτησή του στο Telegram ότι είχε πολιτικές φιλοδοξίες – ακόμη και προεδρικές φιλοδοξίες. Αυτό θα ισοδυναμούσε με… σύσταση θρησκευτικής αίρεσης στη Ρωσία του Πούτιν.

Ο κ. Μούχιν ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Πριγκόζιν είναι ένας ανίκανος διοικητής που προσπαθεί να καμουφλάρει τα ελαττώματά του κατηγορώντας τον στρατό, προσθέτοντας: «Εχει εκθέσει τους μαχητές της Wagner σε μεγάλο κίνδυνο περικύκλωσης από την αναμενόμενη αντεπίθεση».

Ο Πριγκόζιν απάντησε: «Καλά, εγώ δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες, παρακαλώ δώστε μας τα πυρομαχικά».

Πηγή: CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση