ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γκουτέρες: Μείωση πλαστικής ρύπανσης κατά 80% έως το 2040 αν ενεργήσουμε τώρα

Το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΚΥΠΕ

Κάθε μέρα, το ισοδύναμο περισσότερων από 2.000 απορριμματοφόρων γεμάτων πλαστικό απορρίπτεται στους ωκεανούς, τα ποτάμια και τις λίμνες. Μελέτη δείχνει ότι η πλαστική ρύπανση μπορεί να μειωθεί κατά 80% έως το 2040, εάν η ανθρωπότητα ενεργήσει τώρα, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Φέτος, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος η οποία εορτάζεται στις 5 Ιουνίου, είναι η καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης.

Ο κ. Γκουτέρες, στο μήνυμά του, καλεί την ανθρωπότητα να συνεργαστεί, για να καταπολεμήσουμε «τον εθισμό μας» στην χρήση πλαστικών αντικειμένων.

«Πρέπει να εργαστούμε ως ένα, κυβερνήσεις, εταιρείες και καταναλωτές, για να νικήσουμε τον εθισμό μας στα πλαστικά, να υπερασπιστούμε τη μηδενική σπατάλη και να οικοδομήσουμε μια πραγματικά κυκλική οικονομία», αναφέρει.

Κάθε χρόνο, σημειώνει, πάνω από 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται παγκοσμίως, το ένα τρίτο των οποίων χρησιμοποιείται μόνο μία φορά, ενώ καθημερινά, το ισοδύναμο πάνω από 2.000 απορριμματοφόρων γεμάτων πλαστικό απορρίπτεται στους ωκεανούς, τα ποτάμια και τις λίμνες.

Σημείωσε ότι τα μικροπλαστικά βρίσκουν το δρόμο τους στο φαγητό που τρώμε, στο νερό που πίνουμε, ακόμη και στον αέρα που αναπνέουμε.

Αναφέροντας ότι, το πλαστικό κατασκευάζεται από ορυκτά καύσιμα, σημειώνει ότι, «όσο περισσότερο πλαστικό παράγουμε, τόσο περισσότερα ορυκτά καύσιμα καίμε και τόσο χειρότερη κάνουμε την κλιματική κρίση».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε όμως, ότι υπάρχουν λύσεις, και ανέφερε ότι πέρσι η παγκόσμια κοινότητα άρχισε να διαπραγματεύεται μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης.

«Αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρώτο βήμα, αλλά χρειαζόμαστε όλους να συστρατευθούν», είπε, τονίζοντας ότι μια νέα έκθεση από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) δείχνει ότι η πλαστική ρύπανση μπορεί να μειωθεί κατά 80% ως το 2040, «αν ενεργήσουμε τώρα», για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, επαναπροσανατολισμό και διαφοροποίηση μακριά από τα πλαστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση