
Εν μέσω εντεινόμενων διεθνών πιέσεων, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται, με τους Παλαιστίνιους να στερούνται ακόμη και τα βασικά, ενώ οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίζονται αμείωτες.
Παρά την είσοδο περίπου 100 φορτηγών με βοήθεια τις τελευταίες δύο ημέρες, οργανώσεις αρωγής και αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι η βοήθεια δεν φτάνει στον άμαχο πληθυσμό, καθώς παραμένει ακινητοποιημένη από την ισραηλινή πλευρά του σημείου διέλευσης.
«Δεν υπάρχει αλεύρι, δεν υπάρχει τροφή, δεν υπάρχει νερό», δήλωσε η 67χρονη Σαμπάχ Ουάρς Aγκα, πρόσφυγας από το Μπέιτ Λαχίγια, σε σκηνή κοντά στη θάλασσα στη Γάζα. «Ακόμα και η αντλία σταμάτησε. Δεν υπάρχει ντίζελ, ούτε αέριο».
Ο ισραηλινός στρατός, μέσω του φορέα COGAT, διαμηνύει πως καταβάλλονται προσπάθειες για την παροχή βοήθειας, «χωρίς να περιέλθει στα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».
Ομως ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι η διανομή δεν έχει ξεκινήσει.
Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος δήλωσε ότι «ελάχιστα φορτηγά κατάφεραν να εισέλθουν στη Γάζα» και ότι οι ποσότητες δεν επαρκούν.
Την ίδια ώρα, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ έκανε έκκληση για «δίκαιη και επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια» και για «τερματισμό των εχθροπραξιών», λέγοντας πως το κόστος «το πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για κρίσιμες ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού.
Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές υγείας, τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη από ισραηλινά πλήγματα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε 115 στόχους, μεταξύ των οποίων «εκτοξευτήρες ρουκετών, σήραγγες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς».
Ο αποκλεισμός της Γάζας συνεχίζεται από τις αρχές Μαρτίου, με το Ισραήλ να κατηγορεί τη Χαμάς ότι παρακρατεί την ανθρωπιστική βοήθεια – ισχυρισμό που η οργάνωση απορρίπτει ως προσχηματικό.
Στο έδαφος, η κατάσταση για τους αμάχους παραμένει απελπιστική. Ο 39χρονος Μαχμούντ αλ Χαού, πατέρας τεσσάρων παιδιών, περιμένει κάθε μέρα για ώρες μπροστά από ένα αυτοσχέδιο συσσίτιο στην Τζαμπαλίγια.
«Εχω άρρωστη κόρη. Δεν μπορώ να της προσφέρω τίποτα. Δεν υπάρχει ψωμί, δεν υπάρχει τίποτα. Παίρνω ένα πιάτο για έξι άτομα που δεν φτάνει ούτε για έναν», λέει. Το πιάτο με φακές γίνεται πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, όταν υπάρχει.
Η νέα ισραηλινή επιχείρηση, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, έχει στοιχίσει πάνω από 500 ζωές τις τελευταίες οκτώ ημέρες, σύμφωνα με Παλαιστίνιους γιατρούς.
Ανθρωπιστικό αδιέξοδο στη Γάζα
Σύμφωνα με τον Αχμεντ Μπαϊράμ, εκπρόσωπο του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC) στη Μέση Ανατολή, «δεν έχει φτάσει καμία βοήθεια μέχρι και σήμερα το πρωί».
«Ο αντίκτυπος του αποκλεισμού συνεχίζεται», δήλωσε στο Al Jazeera. «Θα χρειαστεί καιρός για να δούμε πραγματικά κάποιο αποτέλεσμα, ειδικά με τους ελάχιστους αριθμούς φορτηγών που εγκρίνει το Ισραήλ».
Ο Μπαϊράμ μεταφέρει μαρτυρίες των συνεργατών του στη Γάζα, οι οποίοι περιγράφουν δραματική αύξηση των αναγκών και οικογένειες που επιβιώνουν με μία πρόχειρη μερίδα φαγητού την ημέρα. «Περισσότεροι άνθρωποι έρχονται και μας λένε ότι βλέπουν τα παιδιά τους να λιώνουν από την ασιτία», ανέφερε. «Τα παιδιά αυτά υποφέρουν από υποσιτισμό. Κάποια δεν θα τα καταφέρουν ποτέ, δεν θα αναρρώσουν».
Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ ώστε να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας χωρίς όρους και περιορισμούς.
«Ελπίζω τα κράτη να συνεχίσουν να ασκούν αυτή την πίεση… Ο κόσμος κυριολεκτικά πεθαίνει, βρίσκεται στο χείλος του θανάτου», είπε ο Αχμεντ Μπαϊράμ
Στο εξωτερικό, οι διεθνείς αντιδράσεις κλιμακώνονται.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι ανησυχεί έντονα για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να μεταφέρει τις ανησυχίες του στην ισραηλινή κυβέρνηση.
Επισήμανε ότι η Γερμανία θεωρεί σημαντικό να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Ισραήλ και ότι οι γερμανικές θέσεις μεταφέρονται απευθείας.
Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία ανέστειλε τις συνομιλίες για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τη συμφωνία πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας λόγω της «καταστροφικής κατάστασης».
Η Γαλλία και ο Καναδάς απείλησαν με «συγκεκριμένες ενέργειες» εφόσον συνεχιστεί η ισραηλινή επιθετικότητα.
Η Ισπανία δήλωσε ότι «καταδικάζει απερίφραστα» τα πυρά που άνοιξε ο ισραηλινός στρατός εναντίον διπλωματικής αντιπροσωπείας που επισκεπτόταν την πόλη Τζενίν στη κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Στην αποστολή συμμετείχε και ένας Ισπανός διπλωμάτης, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του. «Είμαστε σε επαφή με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες χώρες για να συντονίσουμε από κοινού την απάντηση σε αυτό που συνέβη, το οποίο καταδικάζουμε σθεναρά», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Παρά την είσοδο περίπου 100 φορτηγών με βοήθεια τις τελευταίες δύο ημέρες, οργανώσεις αρωγής και αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι η βοήθεια δεν φτάνει στον άμαχο πληθυσμό
Αντιπαράθεση και εντός Ισράηλ
Από το εσωτερικό του Ισραήλ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιάιρ Γκολάν προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις καθώς προειδοποίησε ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να μετατραπεί σε κράτος παρία.
Ο Γκολάν, πρώην υποδιοικητής του ισραηλινού στρατού και ήρωας της διάσωσης αμάχων την 7η Οκτωβρίου, υποστηρίζει συμφωνία κατάπαυσης με επιστροφή των ομήρων — πρόταση που βρίσκει την υποστήριξη του 70% των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Ιερουσαλήμ.
Ο Νετανιάχου απέρριψε τις επικρίσεις λέγοντας: «Ακουσα τον Ολμερτ και τον Γκολάν και είναι σοκαριστικό. Την ώρα που οι στρατιώτες μας μάχονται τη Χαμάς, κάποιοι ενισχύουν την ψευδή προπαγάνδα κατά του Ισραήλ».
Παρά τη φθίνουσα δημοφιλία του και τις διώξεις για διαφθορά, καθώς και το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συνεχίζει να συμπορεύεται με τα ακροδεξιά στοιχεία του υπουργικού του συμβουλίου, που απαιτούν την πλήρη συντριβή της Χαμάς και τον αφανισμό της παρουσίας των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Με πληροφορίες από BBC, Reuters, The Guardian, Al Jazeera