ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

H Λετονία εξέλεξε τον πρώτο ανοιχτά γκέι αρχηγό κράτους στην Ε.Ε.

Ο ρόλος του πρόεδρου της χώρας είναι ως επί το πλείστον συμβολικός

Kathimerini.gr

Το κοινοβούλιο της Λετονίας εξέλεξε τον επί χρόνια υπουργό Εξωτερικών, Εντγκαρς Ρίνκεβικς, ως νέο πρόεδρο της χώρας της Βαλτικής, καθιστώντας τον τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο αρχηγό κράτους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πενήντα δύο βουλευτές στο σώμα των 100 εδρών στη Ρίγα ψήφισαν υπέρ του Ρίνκεβιτς -ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος διπλωμάτης της Λετονίας για σχεδόν 12 χρόνια- για να διαδεχθεί τον πρόεδρο Εγκιλς Λέβιτς. Διορισμένος από το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Κρισγιάνις Κάρινς, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ρίνκεβιτς υπήρξε συνεπής υποστηρικτής της Ουκρανίας και σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου.

«Θα κάνω τα πάντα ώστε το κράτος μας να ευημερήσει, η χώρα μας να είναι ασφαλής και η κοινωνία μας πιο ενωμένη», δήλωσε ο νέος αρχηγός του λετονικού κράτους μετά την ψηφοφορία.

Το 2014 ήταν ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος στη βαλτική χώρα των 1,9 εκατ. πολιτών που δήλωσε ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Μολονότι η Ε.Ε. των 27 κρατών – μελών έχει δει αρκετούς ανοιχτά γκέι πρωθυπουργούς, όπως ο Λίο Βαράντκαρ της Ιρλανδίας και ο Ξαβιέ Μπετέλ του Λουξεμβούργου, ο Ρίνκεβιτς είναι ο πρώτος που θα αναλάβει αξίωμα αρχηγού κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Όλες οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης έχουν ανασταλεί λόγω της έντονης βροχόπτωσης
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οι έρευνες των γερμανικών αρχών, το μυστηριώδες ιστιοπλοϊκό, οι Ουκρανοί ύποπτοι και τα αναπάντητα ερωτήματα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Ειδική αποστολή των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, καθώς μια πτώση του θα ήταν καταστροφική για την προεκλογική εκστρατεία ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ