ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς ο πιο καλά δικτυωμένος Ρώσος κρατούμενος δραπέτευσε από την Ιταλία για τη Μόσχα

Η υπόθεση έχει δημιουργήσει τριβές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιταλίας, πλήττοντας τις προσπάθειες της Ρώμης να παρουσιαστεί ως αξιόπιστος εταίρος

Kathimerini.gr

Ένας επιχειρηματίας που συνδέεται με το Κρεμλίνο και ο οποίος συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές ύστερα από σχετικό αίτημα των ΗΠΑ, κατάφερε να δραπετεύσει και να επιστρέψει στη Μόσχα. Ο Αρτέμ Ους κατηγορούνταν για λαθρεμπόριο αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας, τραπεζική απάτη και μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στη Ρωσία κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Ο πατέρας του ευχαρίστησε δημοσίως τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την επιστροφή του γιου του στη Ρωσία. Ο πατέρας Ους είναι κυβερνήτης της σιβηρικής επαρχίας Κράσνιογιαρσκ και διευθυντής του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογένειας εκτείνονται σε όλο τον κόσμο, ακίνητα στο Λονδίνο, μια αεροδιαστημική εταιρεία στη Μαλαισία και ένα ξενοδοχείο στη Σαρδηνία. Πέρυσι, οι ΗΠΑ έβαλαν τον πατέρα Ους και τον γιο του Αρτέμ στον κατάλογο των προσώπων και οντοτήτων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ στερούνται, ένα δυνητικά ισχυρό «διαπραγματευτικό χάρτι» για την ανταλλαγή κρατουμένων Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία.

Η υπόθεση έχει δημιουργήσει τριβές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιταλίας, πλήττοντας τις προσπάθειες της Ρώμης να παρουσιαστεί ως αξιόπιστος εταίρος στην αντιπαράθεση της Δύσης με τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα οι ΗΠΑ στερούνται, ένα δυνητικά ισχυρό «διαπραγματευτικό χάρτι» για την ανταλλαγή κρατουμένων Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις ιταλικές αρχές να τον κρατήσουν στην φυλακή, καθώς έκριναν ότι ήταν πολύ πιθανό να δραπετεύσει. Ομως, το ιταλικό δικαστήριο τον έθεσε σε κατ’ οίκον κράτηση. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν τον Ους να δραπετεύσει από τη βίλα του, στις 22 Μαρτίου. Ο Ρώσος παραβίασε το βραχιολάκι, το οποίο σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, δεν είχε καν GPS. Ο Ους χρησιμοποίησε ένα διεθνές δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης μιας σερβικής εγκληματικής συμμορίας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα γεγονότα. Το πιθανότερο είναι ότι πέρασε στη Σλοβενία, από εκεί στη Σερβία και τελικά έφτασε στη Ρωσία.

Η Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε την απόδραση του Ους πολύ σοβαρή και κατηγόρησε το δικαστήριο που τον έστειλε σπίτι του. Είπε επίσης, ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν ενημερώσει τις ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι ο Ους εμπλεκόταν στη μεταφορά αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας στο ουκρανικό μέτωπο για λογαριασμό της Ρωσίας. «Γνωρίζαμε το αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά μόνο ότι σχετιζόταν με οικονομική απάτη», είπε η ιταλίδα πρωθυπουργός.

Οι δικαστές του Μιλάνου έριξαν την ευθύνη στον ιταλό υπουργό Δικαιοσύνης, Κάρλο Νόρντιο, κατηγορώντας τον ότι δεν τους είχε πει ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει να παραμείνει ο Ρώσος στη φυλακή. Τόνισαν μάλιστα, ότι ο υπουργός είχε το δικαίωμα να ανατρέψει την δικαστική απόφαση και να τον κρατήσει στη φυλακή, αλλά δεν το έκανε.

«Με την πάροδο των ετών, η Ιταλία έχει αποκτήσει τη φήμη μιας χώρας όπου κατηγορούμενοι και καταδικασθέντες υψηλού προφίλ μπορούν να αποφύγουν την φυλακή με σχετική ευκολία» σχολιάζει η Wall Street Journal. Το υπερφορτωμένο σύστημα δικαιοσύνης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ποινές κατ’ οίκον περιορισμού και σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Μόνο όσοι θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι ή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φυγής πρέπει να φορούν βραχιολάκι στον αστράγαλο.

Όπως πολλοί στη ρωσική ελίτ, ο Ους είχε περιουσία στην Ιταλία, γεγονός που το δικαστήριο του Μιλάνου εξέλαβε ως ένδειξη ότι δεν θα διέφευγε.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία «θα ήταν περίεργο αν δεν του είχε επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός», δήλωσε ο Νικολά Κανεστρίνι ένας Ιταλός δικηγόρος που έχει υπερασπιστεί περισσότερα από 100 άτομα που υπόκεινται σε αιτήματα έκδοσης. Έξι από τους πελάτες του έφυγαν από την Ιταλία πριν από την τελική απόφαση για την υπόθεσή τους, συμπεριλαμβανομένων δύο που καταζητούνταν στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: WSJ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση