ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Βενετία βάζει φρένο στον υπερτουρισμό

Oι πύλες στα αεροδρόμια ελέγχουν τον αριθμό των επισκεπτών

Kathimerini.gr

Οι Αρχές στη Βενετία θα αρχίσουν να απαιτούν από τους τουρίστες να κλείνουν εκ των προτέρων, μέσω εφαρμογής, την επίσκεψή τους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη συσσώρευση τουριστών στη διάσημη ιταλική πόλη. Οι αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης τη χρέωση των ημερήσιων εκδρομέων μεταξύ 3 και 10 ευρώ για να εισέλθουν στην πόλη, ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Ταυτόχρονα, οι πύλες στα αεροδρόμια ελέγχουν τον αριθμό των επισκεπτών και, εάν ο αριθμός αυξηθεί πολύ, εμποδίζουν την είσοδο νέων.

Οι Αρχές έχουν ήδη αρχίσει να παρακολουθούν κάθε άτομο που εισέρχεται στην πόλη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον υπερβολικό συνωστισμό. Χρησιμοποιώντας 468 κάμερες CCTV, οπτικούς αισθητήρες και ένα σύστημα εντοπισμού κινητών τηλεφώνων, μπορούν να διακρίνουν τους κατοίκους από τους επισκέπτες, τους Ιταλούς από τους ξένους, από πού έρχεται ο καθένας, πού κατευθύνεται και πόσο γρήγορα κινείται. Κάθε 15 λεπτά οι Αρχές λαμβάνουν στοιχεία που δείχνουν γεμάτη είναι η πόλη, καθώς και πόσες γόνδολες πλέουν στο Μεγάλο Κανάλι, πότε επιταχύνουν τα σκάφη και αν η στάθμη των νερών ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο, δήλωσε ότι στόχος του είναι να καταστήσει τον τουρισμό βιώσιμο σε μια πόλη που υποδέχεται περίπου 25 εκατ. τουρίστες ετησίως. «Περιμένω διαμαρτυρίες, μηνύσεις, τα πάντα, αλλά έχω καθήκον να κάνω αυτήν την πόλη βιώσιμη για όσους κατοικούν μόνιμα εδώ και γι’ αυτούς που θέλουν να την επισκεφθούν», είπε. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι Αρχές δεν έχουν αποφασίσει ακόμη πόσοι άνθρωποι θα θεωρούνται υπερβολικά πολλοί και πότε ακριβώς θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νέοι κανονισμοί, αν και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μεταξύ του επόμενου καλοκαιριού και του 2023.

Χθες πραγματοποιήθηκαν επίσης τα εγκαίνια της αποκατεστημένης γέφυρας του Ριάλτο. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο τενόρος Αντρέα Μποτσέλι, ο οποίος τραγούδησε τον εθνικό ύμνο και την άρια Nessun dorma από την Τουραντότ, η ηθοποιός Κριστιάνα Καποτόντι, που παρουσίασε την εκδήλωση, καθώς και ο Βενετός επιχειρηματίας της εταιρίας ενδυμάτων Ντίζελ, χρηματοδότριας του έργου, Ρέντζο Ρόσο. Το «παρών» έδωσαν και πολλές προσωπικότητες της ιταλικής πολιτικής σκηνής, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Τουρισμού Μάσιμο Γκαραβάλια, του περιφερειάρχη Λούκα Ζάια και του δημάρχου. Η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας έγινε με χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2014-2016, ενώ επισκευάστηκε και το δάπεδο των στοών του Ριάλτο.

Tην τελετή ευλόγησε ο Πατριάρχης Φρανσέσκο Μοράλια, o oποίος αποκάλεσε «ένδειξη αναγέννησης» την αποκατάσταση της γέφυρας. Η ιταλική πόλη γιορτάζει φέτος τα 1.600 χρόνια από την ίδρυσή της, η οποία ταυτοποιείται με την αφιέρωση της πρώτης εκκλησίας, του Σαν Τζάκομο, στο νησάκι του Ριάλτο (Ριβοάλτο, δηλαδή «Ψηλή Οχθη»), που λέγεται ότι έγινε το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου 421.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση