ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η βία αποκλιμακώνεται, η Γαλλία μετρά πληγές

Πάνω από 1 δισ. το κόστος από τις καταστροφές

Την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζει την πολιτική απάντηση στις ταραχές των προηγούμενων ημερών, όπως σχολιάζει η Figaro την Τρίτη και καθώς οι σαφείς ενδείξεις για αποκλιμάκωση της βίας που ξέσπασε στη Γαλλία μετά τον θάνατο του Ναέλ επιβεβαιώθηκαν τη νύχτα, η χώρα αρχίζει να μετρά πληγές.

Το βράδυ της Δευτέρας καταγράφηκαν 72 συλλήψεις, εκ των οποίων οι 24 στο Παρίσι και στα προάστιά του, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τις χιλιάδες συλλήψεις των προηγουμένων 24ωρων. Επιπλέον, 24 κτίρια πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών την Τρίτη.

Το υπουργείο κατέγραψε επίσης 159 πυρκαγιές οχημάτων και 202 πυρκαγιές σε δημόσιους δρόμους (κυρίως κάδους) κατά τη διάρκεια της έβδομης νύχτας ταραχών.

Η εκρηκτική κατάσταση που επικράτησε στις εργατογειτονιές με χιλιάδες νεαρούς, στην πλειοψηφία τους ανήλικους να ξεχύνονται στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού, έχει σοβαρές, εκτός από κοινωνικές και πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις.

Δέκα σχολεία έγιναν συντρίμμια

Ο υπουργός Παιδείας, Παπ Ντιαγέ, δήλωσε στο RTL ότι «περίπου εξήντα σχολεία έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, εξαιτίας εμπρησμών». «Και από αυτά τα 60, περίπου δέκα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή μερικώς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ευρύτερη κλίμακα, το υπουργείο μέτρησε ζημιές σε 243 εγκαταστάσεις, ορισμένες από τις οποίες ήταν σε σχολεία, κολέγια και λύκεια. Προς το παρόν, «μιλάμε για ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ», εκτίμησε ο Παπ Ντιαγέ.

Για τα περισσότερα από τα σχολεία που επλήγησαν, όπου οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, θα πρέπει να γίνουν εργασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν σε καλές συνθήκες κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Υπάρχουν, για παράδειγμα, σπασμένα παράθυρα: αυτά είναι εύκολο να αντικατασταθούν», σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο, τη δυσκολία ανάθεσης των εργασιών σε κατασκευαστικές εταιρείες στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα σχολεία μάλλον δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν μετά το τέλος του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε την περίπτωση δύο σχολείων στα προάστια του Παρισιού, τα οποία θα πρέπει να «ξαναχτιστούν από την αρχή».

Ο Γάλλος υπουργός διαβεβαίωσε πάντως, ότι «όλοι οι μαθητές (της χώρας) θα είναι ευπρόσδεκτοι να επιστρέψουν». Όσοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στο συνηθισμένο τους σχολείο «θα κατανεμηθούν» αλλού, σημείωσε.

Εκτός από σχολεία, πολλά άλλα δημόσια κτήρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις ταραχές, όπως η βιβλιοθήκη της Μασσαλίας.

Βαρύς ο απολογισμός για καταστήματα και ΜΜΜ

Στις πρώτες εκτιμήσεις του οικονομικού κόστους των ταραχών για τα καταστήματα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς προέβη ο επικεφαλής της ένωσης εργοδοτών της Γαλλίας, Ζοφρουά Ρου Ντε Μπεζιέ.

Υποστήριξε ότι από την έναρξη των ταραχών έχουν λεηλατηθεί πλήρως περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, έχουν καταστραφεί 300 υποκαταστήματα τραπεζών και έχουν πληγεί 250 καπνοπωλεία.

«Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε ακριβή αριθμό, ωστόσο, μιλάμε για περισσότερα από ένα δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τις ζημιές στον τουρισμό. Τα βίντεο από τις ταραχές, που έχουν κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο, βλάπτουν την εικόνα της Γαλλίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Medef, σε συνέντευξή του στη Le Parisien.

Η Île-de-France Mobilités (IDFM), ο τοπικός δημόσιος φορέας που είναι υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση των μεταφορών, έχει παρουσιάσει μια πρώτη εκτίμηση του οικονομικού κόστους των ταραχών για τις δημόσιες συγκοινωνίες, κάνοντας λόγο για «ζημιές αξίας τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ».

«Πάγωμα» εισφορών

Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε «πάγωμα εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρων», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λε Μερ, το πρωί της Τρίτης, ανοίγοντας «παράθυρο» στην παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες στον απόηχο των ταραχών.

«Αν η επιχείρησή σας έχει καεί ολοσχερώς και το έργο της ζωής σας έχει γίνει στάχτη, το κράτος πρέπει να είναι στο πλευρό σας και πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να παγώσουν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ή οι πληρωμές φόρων κατά περίπτωση για το λιανεμπόριο που έχει πληγεί περισσότερο», τόνισε.

Επιτάχυνση διαδικασιών για τις αποζημιώσεις

Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να επιταχύνουν τη διαδικασία αποζημίωσης όσων εμπόρων επλήγησαν.

Την Τρίτη, η France Assureurs κάλεσε τα μέλη της να «μειώσουν» περαιτέρω το όριο για απαλλαγές που αφορούν σε «μικρούς λιανοπωλητές, οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο» από τη βία που ξέσπασε πριν από μία εβδομάδα, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του υπουργού Οικονομίας.

Η ομοσπονδία κάλεσε επίσης τα μέλη της να παρατείνουν την προθεσμία για δήλωση απαίτησης σε 30 ημέρες, σε σύγκριση με τις συνήθεις πέντε ημέρες, προκειμένου να «επιταχυνθεί η διαδικασία αποζημίωσης« και να «διευκολυνθεί η καταβολή προκαταβολών για την αντιμετώπιση των πιο δύσκολων καταστάσεων».

Η πολιτική απάντηση

Πέρα πάντως από τις όποιες στοχευμένες οικονομικές παρεμβάσεις, η γαλλική προεδρία υπόσχεται ευρύτερες πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της βίας των πόλεων και την κοινωνική κρίση που ξέσπασε.

Σύμφωνα με τη Figaro, όπως μετά την κρίση με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» και την υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία Covid έτσι και τώρα, ο Εμ. Μακρόν, ο οποίος υποδέχεται σήμερα Τρίτη τους δημάρχους 220 γαλλικών πόλεων θα επιδιώξει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Με πληροφορίες από Le Figaro, Liberation, Le Parisien, RTL

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση