ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η εξαφάνιση του Κινέζου διπλωμάτη

Καθαιρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών έπειτα από απουσία ενός μήνα

Kathimerini.gr

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Κιν Γκανγκ καθαιρέθηκε χθες από το αξίωμά του ύστερα από απουσία εβδομάδων από τη δημοσιότητα, η οποία είχε αρχίσει να προκαλεί έντονες συζητήσεις.

Συγκεκριμένα ο Κιν, που είχε αναλάβει τα καθήκοντά του μόλις τον Δεκέμβριο, είχε να εμφανιστεί δημόσια από τις 25 Ιουνίου. Μία εβδομάδα νωρίτερα είχε δώσει το «παρών» σε μια σημαντική συνάντηση υψηλού επιπέδου όπου έδωσε τα χέρια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ύστερα από την πολυαναμενόμενη και αναβληθείσα επίσκεψη του τελευταίου στην Κίνα, που ακολούθησε μια μακρά περίοδο έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα δέχτηκε μια πρόσκληση για τις ΗΠΑ.

Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, ο Κιν δεν παρέστη σε μια διεθνή διπλωματική διάσκεψη στην Ινδονησία, στην οποία ήταν προσκεκλημένος ως εκπρόσωπος της χώρας του. Το υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει τότε πως ο Κιν δεν μπόρεσε να παρευρεθεί εξαιτίας αδιευκρίνιστων «λόγων υγείας». Από εκείνη την ημέρα και μετά ξεκίνησαν στη χώρα έντονες φημολογίες εξαιτίας και της διστακτικότητας της κυβέρνησης να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ομως, σε μια ένδειξη της ιδιοτροπίας της πολιτικής ελίτ της Κίνας, ο Κιν απομακρύνθηκε αιφνιδιαστικά από υπουργός Εξωτερικών την Τρίτη, με αυτή την κίνηση να τερματίζει την καριέρα ενός διπλωμάτη που είχε αναρριχηθεί στην κορυφή ως ένα από τα πιο αξιόπιστα πρόσωπα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Αδιαφάνεια

«Ο αιφνιδιασμός και η αδιαφάνεια γύρω από την αποπομπή του Κιν καταδεικνύουν την αστάθεια που έχει γίνει πλέον χαρακτηριστικό του πολιτικού συστήματος της Κίνας υπό τον Σι», δήλωσε ο Τζουντ Μπλανσέτ, κάτοχος της έδρας Φρίμαν στις κινεζικές σπουδές στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον.

Η επίσημη ανακοίνωση ότι ο Κιν αντικαθίσταται –και τη θέση του παίρνει ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι– επιστέγασε εβδομάδες εικασιών σχετικά με την τύχη του. Αρχικά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε σταθεί στο ότι ο Κιν είχε προβλήματα υγείας. Ομως η σύντομη χθεσινή ανακοίνωση από την επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου –ένα συμβούλιο του νομοθετικού σώματος της Κίνας που διορίζει επίσημα ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους– δεν ανέφερε κάτι σχετικό.

Η έλλειψη σαφήνειας είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τις εικασίες μεταξύ των Κινέζων σχολιαστών σχετικά με τις συνθήκες πίσω από μια από τις πιο δραματικές πτώσεις ενός υψηλόβαθμου Κινέζου αξιωματούχου τα τελευταία χρόνια.

Η εξαφάνισή του έχει γίνει τεράστιο θέμα εικασιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς σχολιαστές να εστιάζουν στην προσωπική ζωή του και σε μια δυνητικά συμβιβαστική σχέση όσο ήταν πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά με την πρώτη εικασία, κινεζικά μέσα και χρήστες του Διαδικτύου σχολιάζουν πως παράλληλα με την εξαφάνισή του ο Κιν συνήψε ερωτική σχέση με τη 40χρονη τηλεπαρουσιάστρια Φου Ζιαοτάν. Λένε, μάλιστα, πως η τηλεπαρουσιάστρια είναι ταυτόχρονα και διπλή πράκτορας, κι αυτό ενδεχομένως να αποτελεί ένα λόγο για την εξαφάνιση του «πολεμιστή λύκου» της κινεζικής διπλωματίας από το προσκήνιο. Η Φου, επίσης, δεν έχει φανεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αρνηθεί να κάνει κάποιο σχόλιο.

Δημόσια ο Κιν εμφανιζόταν να είναι αμετάκλητα πιστός στον Σι Τζινπίνγκ. Προτού λάβει το αξίωμα του πρώτου διπλωμάτη της χώρας, ο Κιν υπηρέτησε ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, διπλωμάτης στο Λονδίνο και αξιωματικός πρωτοκόλλου, μια δουλειά που τον έφερε κοντά στον Σι σε ταξίδια στο εξωτερικό. Ο Κιν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων, μια σχολή στο Πεκίνο που συνδέεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Κίνας, και εργάστηκε ως βοηθός στο γραφείο της United Press International στο Πεκίνο πριν ενταχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών το 1992.

Νέος ΥΠΕΞ γίνεται ο τέως

Ύστερα από την ανακοίνωση της απομάκρυνσης του Κιν Γκανγκ από το υπουργείο Εξωτερικών, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενημέρωσε πως υπέγραψε προεδρικό διάταγμα, ώστε να αναλάβει αμέσως νέος υπουργός ο Γουάνγκ Γι. Ο 69χρονος Γι υπήρξε επίσης ο προκάτοχος του Κιν Γκανγκ με μακρά θητεία, καθώς κατείχε τη θέση από το 2013 έως το 2022. Την περίοδο εκείνη, μάλιστα, οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν φθαρεί σε τέτοιο σημείο, που το Πεκίνο τις είχε χαρακτηρίσει ως τις χειρότερες όλων των εποχών. Εχει ήδη αντικαταστήσει ανεπίσημα τον Κιν κατά τη διάρκεια της απουσίας του και εκπροσώπησε την Κίνα στη συνάντηση των συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική) στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής αυτή την εβδομάδα, ενώ παρευρέθηκε αντί γι’ αυτόν και στην ετήσια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτίου Ασίας (AESEAN), στην Ινδονησία. Μέχρι τη Δευτέρα εκτελούσε χρέη διευθυντή του τομέα διεθνών σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, γεγονός που τον καθιστά τον υψηλότερα ιστάμενο Κινέζο διπλωμάτη μετά τον απελθόντα Κιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση