ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ηρεμία πριν από την καταιγίδα στον Τρίτο Κόσμο

Οι οδηγίες δημόσιας υγείας που επιβάλλουν καλό πλύσιμο των χεριών και απολύμανση επιφανειών είναι αδύνατο να τηρηθούν σε συνθήκες έλλειψης καθαρού νερού και απολυμαντικών

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο απολογισμός των κρουσμάτων και των θανάτων που έχει προξενήσει ο κορωνοϊός στην Ινδία, στις χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής είναι σε γενικές γραμμές καλύτερος από την καταστροφική εικόνα που καταγράφεται σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Στην πραγματικότητα, όμως, ο κορωνοϊός λειτουργεί σαν ακτινογραφία που αποκαλύπτει τα αβυσσαλέα δομικά προβλήματα των αναπτυσσόμενων χωρών στον χώρο της υγείας, προξενώντας τεράστιες ανησυχίες για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία το προσεχές διάστημα.

Η κυβέρνηση Μόντι στην Ινδία, οι κυβερνήσεις της Νιγηρίας, της Νότιας Αφρικής και άλλων αφρικανικών χωρών, επέβαλαν γενικές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, ενώ οι εστίες μετάδοσης του ιού ήταν ακόμη περιορισμένες και τα θύματα λιγότερα από 100 στην κάθε χώρα. Επρόκειτο για εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις, δεδομένου του υπαρκτού κινδύνου να προκληθεί μεγάλης έκτασης επισιτιστική κρίση. Εκατομμύρια άνθρωποι στο Λάγος, στην Αμπούτζα, στη Βομβάη και στο Νέο Δελχί, αν δεν βγουν από το σπίτι τους κάθε μέρα για να δουλέψουν, δεν έχουν εισόδημα ούτε και τρόφιμα. Οι αλλόκοσμες σκηνές ησυχίας στο συνήθως πολύβουο Λάγος, του οποίου οι κάτοικοι υπάκουσαν στην καραντίνα, δεν μπορούν να συνεχιστούν για πολύ χωρίς να κυριαρχήσει το φάσμα της πείνας.

Συνολικά στην αφρικανική ήπειρο, η διατροφική ανασφάλεια και τα υποκείμενα νοσήματα καθιστούν ευάλωτη στον κορωνοϊό μια μερίδα του πληθυσμού που υπό φυσιολογικές συνθήκες πλήττεται λιγότερο: τα παιδιά και τους νέους. Το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν φάρμακα για το έιτζ, ότι οι μολύνσεις βαίνουν μειούμενες και ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους δεν σημαίνει ότι η επιδημία έχει νικηθεί. Μία από τις σχεδόν βέβαιες επιπλοκές της, στην πορεία των ετών, είναι η εμφάνιση φυματίωσης, που αφήνει τα σημάδια της στο αναπνευστικό σύστημα, καθιστώντας πιο επικίνδυνη την μόλυνση με κορωνοϊό. Το πρόβλημα αφορά δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, κάποιοι εκ των οποίων είναι παιδιά που γεννήθηκαν με έιτζ.

Συνολικότερα, οι οδηγίες δημόσιας υγείας που επιβάλλουν καλό πλύσιμο των χεριών και απολύμανση επιφανειών είναι αδύνατο να τηρηθούν σε συνθήκες έλλειψης καθαρού νερού και απολυμαντικών. Τις τελευταίες ημέρες, έχουν δει το φως της δημοσιότητες εικόνες από συνεργεία απολύμανσης στο Αφγανιστάν, στην Ινδία, στην Κένυα, στη Νιγηρία, προσφέροντας μια πραγματικά παγκόσμια οπτική της πρόκλησης για την ανθρωπότητα. Αλλά οι περιορισμοί των συστημάτων υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο παραμένουν τρομακτικοί, με δεκάδες χώρες να μη διαθέτουν παρά ελάχιστες κλίνες εντατικής θεραπείας. Η υγειονομική κρίση επιτείνεται από την κρίση χρέους που μαίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, 46 χώρες ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο του ΑΕΠ τους για την εξυπηρέτηση του χρέους τους από ό,τι για την υγεία – και αυτό πριν από την αναμενόμενη κατάρρευση των δημοσίων εσόδων λόγω των έκτακτων μέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X