ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:33
 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: H Ευρώπη έχει ανάγκη την ενίσχυση

Newsroom Κ, Αθήνα

H Ευρώπη έχει ανάγκη την ενίσχυση και αν αυτό θέλετε τότε θα είμαι στο πλευρό σας, αλλά αν κάποιος θέλει να αφαιρέσει τις αξίες της ΕΕ, θα βρει στο πρόσωπό μου μια ορκισμένη εχθρό, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ενώπιον της ολομέλειας στο Στρασβούργο η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λαμβάνοντας το λόγο έκανε αναφορά στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο του ΕΚ, την Σιμόν Βάϊλ και το όραμά της για την ΕΕ, λέγοντας ότι και αυτή με τη σειρά της βρίσκεται εδώ για να παρουσιάσει το δικό της όραμα, νοιώθοντας περήφανη γιατί επιτέλους μια γυναίκα είναι υποψήφια για την προεδρία Κομισιόν.

Είπε ότι στην πορεία της και την καριέρα της πορεύθηκε στις αξίες της ΕΕ και το επίκεντρο του οράματός της είναι η ειρήνη και η ενωμένη Ευρώπη. Η κ. Φον ντερ Λάιεν μίλησε για τα επιτεύγματα της ειρήνης στην Ευρώπη, για το εμπόριο χωρίς φραγμούς, για την ελεύθερη διακίνηση από τη Ρίγα ως της Λεμεσό που ενισχύει το αίσθημα της πατρίδας.

Πρέπει τόνισε, να αγωνιστούμε ξανά και να αντισταθούμε για την Ευρώπη μας και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι η δημογραφική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση, η κλιματική αλλαγή που επηρεάζουν όλους μας και τις βιώνουμε στο πετσί μας.

Αναφέρθηκε και στο κράτος δικαίου λέγοντας ότι «είναι το καλύτερο εργαλείο για να προστατέψουμε τις ελευθερίες μας»

Η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε ακόμη στις διαφορετικές αντιδράσεις που υπάρχουν, τη στροφή προς τον προστατευτισμό και τα αυταρχικά καθεστώτα λέγοντας ότι το ευρωπαϊκό μονοπάτι επιβάλλει να ανακαλύψουμε εκ νέου την ενότητά μας, να κλείσουμε τα χάσματα μας και να πορευθούμε με ενότητα στο μέλλον.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής λέγοντας ότι επιβάλλεται να γίνουν τολμηρά βήματα και να κάνουμε περισσότερα για μείωση ρίπων ως το 2030. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για μια πράσινη συμφωνία για την Ευρώπη λέγοντας ότι αν εκλεγεί θα εργαστεί για τον πρώτο νόμο περί κλίματος ο οποίος όμως θα χρειαστεί τεράστια επένδυση. Μίλησε ακόμη για το όραμα της να καταστεί η παγκόσμια τράπεζα, μια τράπεζα κλίματος για να ξεκλειδωθούν μεγάλες επενδύσεις για ανάπτυξη.

Επίσης η υποψήφια πρόεδρος μίλησε για τις περιφέρειες και τα ταμεία συνοχής λέγοντας ότι όλες πρέπει να έχουν την ίδια αφετηρία και τα ταμεία να είναι δίκαιης μετάβασης για όσους πλήττονται περισσότερο. Αναφορά έκανε και στην ανεργία στους νέους λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για καταπολέμησή της ώστε να δώσουμε στους νέους μας προοπτική και όραμα για το μέλλον.

Πρέπει, είπε, να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία και την υγεία, να διασφαλιστεί η ισότητα των φύλων στην Επιτροπή, να γίνουν αποφασιστικά βήματα για τη σεξουαλική βία και παρενόχληση και η βία να προστεθεί στον κατάλογο εγκλημάτων κατά ανθρωπότητας και να μπει στην συνθήκη της Ευρώπης.

Η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο κράτος δικαίου λέγοντας ότι είναι το καλύτερο εργαλείο για να προστατέψουμε τις ελευθερίες μας και κανένας συμβιβασμός δεν χωρεί σε αυτό. Αναφορά έκανε και στη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση λέγοντας ότι η Μεσόγειος έχει καταστεί ένα από τα πλέον θανάσιμα σημεία στον πλανήτη. Έχουμε, τόνισε, καθήκον νομικό και ηθικό να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές και πρέπει να λάβουμε περισσότερα μέτρα για τη διάσωση αλλά και για αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης , του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος , για βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων και για ενίσχυση των συνοριοφυλάκων.

Στην εξωτερική πολιτική είπε ότι για να έχουμε πιο ισχυρή και ενωμένη φωνή και για γρήγορη δράση πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται με πλειοψηφία. Ανέφερε ότι ακρογωνιαίος λίθος μας παραμένει το ΝΑΤΟ αλλά αυτό να συνοδεύεται πάντα με διπλωματία.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στο Brexit, είπε ότι τάσσεται υπέρ της παραχώρησης και άλλης παράτασης στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και εφόσον όμως χρειάζεται και απαιτείται, λέγοντας ότι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο το ΗΒ θα παραμείνει σύμμαχος, εταίρος και φίλος της ΕΕ.

Μίλησε ακόμη στην ανάγκη για περισσότερη συνεργασία στη βελτίωση της διαδικασίας των κορυφαίων υποψηφίων (spitzenkandidat) λέγοντας ότι πρέπει να καταστεί πιο ορατή στο εκλογικό σώμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

H απόφαση του Twitter να απαγορεύσει τις πολιτικές διαφημίσεις προκάλεσε εγκώμια εκ μέρους των Δημοκρατικών

Twitter, το υπερόπλο του Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί αναζητούν τρόπο να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία του στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X