ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Τουρκία βομβάρδισε Κούρδους του Ιράκ

Έπληξε το καταφύγιο των Γεζιντίδων από τον εφιάλτη του ISIS

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν δεκάδες στόχους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. «Η επιχείρηση Νύχι-Αετός έχει ξεκινήσει», ανακοίνωσε μέσω Τwitter το τουρκικό ΥΠΑΜ, το οποίο πρόσθεσε ότι «Τα αεροπλάνα μας γκρεμίζουν τις σπηλιές πάνω στα κεφάλια των τρομοκρατών».

Στα πλαίσια της επιχείρησης καταστράφηκαν καταφύγια και σπηλιές Κούρδων ανταρτών και τα τουρκικά τα αεροσκάφη επέστρεψαν σώα στις βάσεις τους. Το τουρκικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν για να την ασφάλεια των πολιτών και των συνόρων εν μέσω αυξημένων προσπαθειών του ΡΚΚ και άλλων «τρομοκρατικών στοιχείων» να επιτεθούν σε αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικές βάσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

«Σύμφωνα με τα νόμιμα δικαιώματα αυτοάμυνας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, οι αεροπορικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά των τρομοκρατών σε αρκετές περιοχές στο βόρειο Ιράκ, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροσκάφη ανεφοδιασμού, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ανατολίας της Τουρκίας.

Ο αριθμός των θυμάτων, εάν υπάρχει, δεν αναφέρθηκε. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι επόπτευσαν την επιχείρηση.

Οι πληροφορίες από την κουρδική πλευρά

Οι πληροφορίες από την κουρδική πλευρά αναφέρουν ότι οι τουρκικοί εναέριοι βομβαρδισμοί έπληξαν συγκροτήματα κατοικιών, κτιρίων και στρατόπεδα προσφύγων στο βόρειο τμήμα του Ιράκ. Επίσης, βομβαρδίστηκε και ο Όρος Σένγκαλ-Σίνταρ όπου έχουν βρει καταφύγιο ομάδες Γεζιντίδων από τον εφιάλτη του Ισλαμικού Κράτους.  Τα κουρδικά μέσα αναφέρουν ότι υπάρχουν τραυματισμένοι πολίτες και ότι σε μια περίπτωση βόμβες δέχθηκε ένα νοσοκομείο στο βόρειο Ιράκ.

Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ καταδίκασε την τουρκική επίθεση στα εδάφη της, η οποία έλαβε χώρα μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Αρχηγού των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν στην Βαγδάτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση