ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ινδονησία: Η μεγάλη εκλογική αναμέτρηση που δεν «συγκινεί» τη Δύση

Η τρίτη μεγαλύτερη δημοκρατία της υφηλίου πάει στις κάλπες στις 14 Φεβρουαρίου.

Οι πολίτες της Ινδονησίας πηγαίνουν στις κάλπες την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, με την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση να μην «κεντρίζει» ωστόσο το ενδιαφέρον των δυτικών μίντια, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που θα έπρεπε με βάση τα… μεγέθη.

Η Ινδία είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο (με 274 εκατομμύρια κατοίκους), και η τρίτη μεγαλύτερη δημοκρατία της υφηλίου πίσω από την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια Ινδονήσιοι ψηφοφόροι θα κληθούν την Τετάρτη να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, τον νέο αντιπρόεδρο και περίπου 20.000 αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ινδονησία «ζούσε» υπό το δικτατορικό καθεστώς του Σουχάρτο έως και το 1998. Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν εκεί πέντε δημοκρατικές εκλογικές αναμετρήσεις (1999, 2004, 2009, 2014, 2019) από τις οποίες ωστόσο ξεχωρίζει εκείνη του 2014.

Η εκλογή του Τζόκο Βιντόντο στην προεδρία, το 2014, αποτέλεσε τομή καθώς ο νέος πρόεδρος δεν ήταν γόνος κάποιας πολιτικής δυναστείας αλλά ένας «ταπεινής» καταγωγής πολίτης ο οποίος είχε μάλιστα στο παρελθόν εργαστεί ως ξυλουργός/επιπλοποιός. Ο Βιντόντο επανεξελέγη στην προεδρία το 2019, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον – γαμπρό του Σουχάρτο – Πραμπόβο Σουμπιάντο, τον οποίο όμως έκανε υπουργό Άμυνας της χώρας.

Ο Βιντόντο δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές καθώς έχει ήδη συμπληρώσει δύο θητείες στην προεδρία.

Υποψήφιοι, αυτήν τη φορά, θα είναι o Πραμπόβο Σουμπιάντο (που είναι και το φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις), o Γκάντζαρ Πρανόβο και o Ανίς Μπασβεντάν.

Εάν κανείς δεν εξασφαλίσει πάνω από 50% στις εκλογές της Τετάρτης, τότε θα ακολουθήσει δεύτερος εκλογικός γύρος μεταξύ των δύο κορυφαίων στις 26 Ιουνίου.

Με πληροφορίες από Gzero

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση