ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Άρχισε το ντιμπέιτ για την απομάκρυνση Τραμπ

Στην ολομέλια της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας

Του Νικόλα Βωνιάτη

Άρχισε στις 6 μ.μ. το ντιμπέιτ στην αμερικανική βουλή, για την απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναμένεται να ψηφίσει πρόταση την οποία κατέθεσε ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Τζέιμι Ράσκιν, η οποία καλεί τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να επικαλεστεί την 25η τροπολογία και να προχωρήσει στην παύση του Αμερικανού προέδρου από το αξίωμα.

Το ψήφισμα σύμφωνα με το CNN καλεί τον αντιπρόεδρο της χώρας «να χρησιμοποιήσει άμεσα τις εξουσίες του, σύμφωνα με το Κεφάλαιο 4 της 25ης τροπολογίας, και να συγκαλέσει και να κινητοποιήσει τους κύριους αξιωματούχους των εκτελεστικών τμημάτων του Υπουργικού Συμβουλίου, για να αναγνωρίσει το τι είναι προφανές για ένα τρομοκρατημένο έθνος: ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να εκπληρώσει με επιτυχία τα καθήκοντά του».

Καλεί επίσης τον Πενς να αναλάβει «τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματος ως υπηρεσιακός Πρόεδρος».

Η έγκριση του από τη Βουλή θα αποτελέσει μια συμβολική επίπληξη στον Πρόεδρο, καθώς πολλοί βουλευτές είναι εξοργισμένοι από τη θανατηφόρα επίθεση στο Καπιτώλιο, από τους υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ, οι οποίοι επιδιώκουν να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.

Ερωτηματικό η «πρόταση μομφής»

Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσυ Πέλοσι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του CNN κατά την είσοδο της στο Καπιτώλιο, σχετικά με το πότε αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο για την πρόταση μομφής κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, δεν σχολίασε αν προτιμά η πρόταση μομφής να κατατεθεί πριν ή μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, που θα λάβει χώρα στις 20 Ιανουαρίου.

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τζέιμς Κλίμπερν, σε δηλωσεις του ανέφερε ότι οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να περιμένουν μέχρι και 100 μέρες μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην εξουσία, προτού κινηθούν ενάντια του Τραμπ. Η κίνηση αυτή θα έδινε την ευχέρεια στον νεοεκλελεγμένο πρόεδρο να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από την παρουσίαση της ατζέντας του, πριν από την έναρξη της χρονοβόρας δοκιμασίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγός της πλειοψηφίας του Σώματος της Βουλής, Στένυ Χόιερ, οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν να ψηφίσουν επί της πρότασης μομφής την Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  USelections  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Βωνιάτη

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση