ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ: Γιατί έχουν σταματήσει οι πολιτικοί να μιλούν για τον κορωνοϊό;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί από Covid στις ΗΠΑ είναι πλέον σχεδόν 1.038.000

Kathimerini.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διανύουν, πια, προεκλογική περίοδο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών (midterms) του ερχόμενου Νοεμβρίου, μιας εκλογικής αναμέτρησης από το αποτέλεσμα της οποίας πρόκειται να κριθούν και οι νέες πλειοψηφίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν, εν τω μεταξύ, σπάσει όμως και το φράγμα των 1 εκατ. νεκρών από κορωνοϊό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί από Covid στις ΗΠΑ είναι πλέον σχεδόν 1.038.000.

Ωστόσο, οι πολιτικοί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχουν πια σταματήσει να μιλούν για τον Covid, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό Vox. Γιατί; Ενδεχομένως επειδή ο Covid έχει πάψει εν τω μεταξύ να αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας και για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Η Washington Post αναλύει τα ζητήματα που θεωρεί πως θα κρίνουν τις εξελίξεις (key issues) στον δρόμο προς τις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός και η κατάσταση της οικονομίας, η εγκληματικότητα, και το δικαίωμα στην άμβλωση φιγουράρουν ψηλά στη σχετική λίστα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και τον κορωνοϊό που «έχει υποχωρήσει ως θέμα που αναφέρεται από τους ψηφοφόρους», όπως σημειώνεται.

«Ο ιός έχει φαινομενικά χάσει την σημασία του ως πολιτικό ζήτημα», σημειώνει σε άρθρο του το Vox.

«Καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μάχονται για τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ο Covid-19 πιθανότατα θα είναι παντού και πουθενά», συνεχίζει το άρθρο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η πτώση του εν λόγω ζητήματος από την κορυφή των προτεραιοτήτων των ψηφοφόρων ήταν «απότομη».

Τον Ιανουάριο, ο Covid ήταν μια από τις κορυφαίες απαντήσεις στη δημοσκόπηση της Gallup που ζητούσε από τους Αμερικανούς να αναφέρουν το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα τους. Τρεις μήνες μετά, τον Απρίλιο, το ποσοστό που εξακολουθούσε να θεωρεί την πανδημία νούμερο 1 ζήτημα είχε υποχωρήσει από το 20% στο 4%.

Με την πάροδο του χρόνου, οι ψηφοφόροι συνήθως κουράζονται με τους πολιτικούς όταν οι τελευταίοι κατηγορούν το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά για όλα τα προβλήματα στον κόσμο, ακόμα κι αν υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό.
Όσο για τις φυσικές καταστροφές – και πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετώπισαν την πανδημία σαν μια φυσική καταστροφή που ήταν όμως μεγαλύτερη σε διάρκεια και παγκόσμια – εκείνες τείνουν να μην έχουν σημαντική ή μόνιμη επίδραση στην εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση