ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιράν: Διπλωματικό «πόκερ» για την αποφυλάκιση αξιωματούχου της Ε.Ε.

Ο 33χρονος διπλωμάτης, Γιόχαν Φλοντέρους, κατηγορείται ότι συγκέντρωσε πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και εκτέλεσε «ανατρεπτικά σχέδια» υπέρ του Ισραήλ

Kathimerini.gr

Κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ αντιμετωπίζει στο Ιράν ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, σουηδικής υπηκοότητας, ο οποίος κρατείται ήδη εδώ και 600 περίπου ημέρες σε φυλακή της Τεχεράνης. Η πολύμηνη κράτηση του διπλωμάτη και η πιθανότητα ακόμα και της επιβολής θανατικής ποινής έχουν προκαλέσει διπλωματική ένταση, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να ζητά την άμεση αποφυλάκισή του.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan Online ανέφερε ότι ο 33χρονος διπλωμάτης, Γιόχαν Φλοντέρους κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για «εκτεταμένη κατασκοπευτική συνεργασία με το σιωνιστικό καθεστώς και διαφθορά επί της Γης». Είναι χαρακτηριστικό ότι η λεγόμενη «διαφθορά επί της Γης» είναι ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα στο Ιράν και επισύρει ακόμα και ποινή θανάτου.

Ο Φλοντέρους συνελήφθη στις 17 Απριλίου 2022 στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης καθώς έφτανε στο Ιράν ύστερα από ταξίδι με φίλους του. Μέχρι τότε, εργαζόταν για τη διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πλέον, έχει επιβεβαιωθεί ότι κρατείται στις φυλακές Εβίν. Το πρακτορείο Mizan δημοσίευσε φωτογραφίες του διπλωμάτη καθώς η δίκη του ξεκίνησε προχθές. Ο 33χρονος φορά μια γαλάζια στολή φυλακής, ενώ του απαγγέλλονται οι κατηγορίες από τους δικαστές.

Η ιρανική εισαγγελία ισχυρίζεται ότι ο διπλωμάτης είχε συγκεντρώσει πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, είχε εκτελέσει «ανατρεπτικά σχέδια» προς όφελος του Ισραήλ και είχε δημιουργήσει ένα «δίκτυο πρακτόρων της σουηδικής υπηρεσίας πληροφοριών». Αναφέρεται επίσης ότι πραγματοποίησε «κατασκοπευτική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση» και την εξόριστη αντιπολιτευτική ομάδα των «Λαϊκών Μουτζαχεντίν».

Διπλωματικός «πόλεμος»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ έχει καλέσει για την άμεση απελευθέρωση του διπλωμάτη, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κρατείται ο Φλοντέρους». Πριν μερικές εβδομάδες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επίσης εκφράσει την ανησυχία της για την κατάσταση του Σουηδού αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα, η ίδια η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της Ενωσης, Ιλβα Γιοχάνσον έχει δηλώσει στον Guardian ότι ο Φλοντέρους ήταν στην ομάδα της για δύο χρόνια, αλλά μετακινήθηκε σε άλλη επειδή ήθελε να εργαστεί για την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στο Αφγανιστάν. Η αξιωματούχος τόνισε τότε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυλάκιση του 33χρονου χωρίς να επεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Στοκχόλμης – Τεχεράνης, η υπόθεση του Φλοντέρους έρχεται σε μια ήδη τεταμένη φάση. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στον «πάγο» από το 2019, όταν η Σουηδία συνέλαβε πρώην Ιρανό αξιωματούχο για τον ρόλο του στη μαζική εκτέλεση και τον βασανισμό πολιτικών κρατουμένων τη δεκαετία του 1980. Ο άνδρας αυτός καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη πέρυσι, με αποτέλεσμα το Ιράν να ανακαλέσει τον απεσταλμένο του στη Σουηδία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους αξιωματούχος της Ε.Ε., ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τόβιας Μπιλστρομ τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση για την κράτηση του Γιόχαν Φλοντέρους, πόσω μάλλον για την παραπομπή του σε δίκη».

Η «διπλωματία» των ομήρων

Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί ξένοι πολίτες έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί από τις ιρανικές αρχές με κατηγορίες που συχνά αφορούν ισχυρισμούς περί κατασκοπείας.

Τα άτομα που συλλαμβάνονται είναι κυρίως Ιρανοί με διπλή υπηκοότητα ή ζουν μόνιμα στο εξωτερικό και επέστρεψαν στη χώρα για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μερικές από αυτές τις συλλήψεις έχουν να κάνουν με τη λεγόμενη «διπλωματία» των ομήρων.

Εν ολίγοις, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ιρανικό καθεστώς επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τους εκάστοτε φυλακισμένους ξένους πολίτες για να τους ανταλλάξει με Ιρανούς που κρατούνται στη Δύση ή να τους χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης για οικονομικές αποζημιώσεις και άλλου είδους παραχωρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση