ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιράν: Διώξεις «χωρίς έλεος» στις γυναίκες δίχως μαντίλα

Όσες «διαπράττουν τέτοιες ανώμαλες πράξεις θα τιμωρούνται» και «θα διώκονται χωρίς έλεος», είπε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας

ΠΗΓΗ: Reuters

Έχοντας να αντιμετωπίσει έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό γυναικών που αψηφούν τον υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ιράν απείλησε να εξαπολύσει διώξεις «χωρίς έλεος» εναντίον γυναικών που εμφανίζονται δημόσια ακάλυπτες, ανέφεραν σήμερα, Σάββατο, ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η προειδοποίηση του Γκολαμχουσεΐν Μοχσενί Ετζέι έρχεται έπειτα από τη δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών την Πέμπτη που ενίσχυσε τον υποχρεωτικό νόμο της κυβέρνησης για το χιτζάμπ.

«Η αποκάλυψη ισοδυναμεί με εχθρότητα προς τις αξίες (μας)», ανέφερε ο Ετζέι. Οσες «διαπράττουν τέτοιες ανώμαλες πράξεις θα τιμωρούνται» και «θα διώκονται χωρίς έλεος», είπε, χωρίς να πει τι συνεπάγεται η τιμωρία.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ιράν είπε ότι οι αστυνομικοί ήταν «υποχρεωμένοι να αναφέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης προφανή εγκλήματα και κάθε είδους ανωμαλία που αντίκειται στον θρησκευτικό νόμο και εμφανίζεται δημόσια».

Ολο και περισσότερες Ιρανές βάζουν στην άκρη τις μαντίλες, ιδίως από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί κι εντεύθεν, που συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η κουρδικής καταγωγής νεαρή είχε τεθεί υπό κράτηση για φερόμενη παραβίαση του κανόνα περί υποχρεωτικότητας του χιτζάμπ.

Παρά ταύτα, κινδυνεύοντας να συλληφθούν επειδή αψηφούν τον υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας, οι γυναίκες εμφανίζονται ευρέως χωρίς μαντίλα σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καταστήματα και δρόμους σε όλη τη χώρα. Βίντεο με ακάλυπτες γυναίκες που αντιστέκονται στην αστυνομία ηθικής έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία του Ιράν, που επιβλήθηκε μετά την επανάσταση του 1979, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φορούν μακριά, φαρδιά ρούχα για να καλύπτουν τις φιγούρες τους. Οι παραβάτες έχουν αντιμετωπίσει δημόσια επίπληξη, πρόστιμα ή συλλήψεις.

Περιγράφοντας τη μαντίλα ως «ένα από τα πολιτισμικά θεμέλια του ιρανικού έθνους» και «μία από τις βασικές αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας», η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών την Πέμπτη ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει «υποχώρηση ή ανοχή» για το θέμα.

Το υπουργείο κάλεσε, δε, τους απλούς πολίτες να τα βάζουν με τις «ασκεπείς» γυναίκες. Τέτοιες οδηγίες έχουν τις προηγούμενες δεκαετίες ενθαρρύνει τους σκληροπυρηνικούς να επιτίθενται στις γυναίκες δίχως εκείνοι να τιμωρούνται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Δεύτερες σκέψεις της Αγκυρας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών. Η ψαλίδα ανάμεσα στις αεροπορικές δυνάμεις Ελλάδας ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ