ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισραήλ: «Εμφύλιος» κυβέρνησης και δικαιοσύνης με φόντο τον διορισμό υπουργού

Το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε να απομακρυνθεί από τις υπουργικές του θέσεις ο σύμμαχος του Νετανιάχου, Άριε Ντέρι

Kathimerini.gr

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ζήτησε να απομακρυνθεί από το υπουργικό του πόστο ο στενός σύμμαχος του Νετανιάχου, Άριε Ντέρι, που είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για υπόθεση φορολογικής απάτης.

Ο Άριε Ντέρι, που είναι ηγέτης της υπερορθόδοξης παράταξης Shas, είχε διοριστεί υπουργός Εσωτερικών και Υγείας στην τρέχουσα κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ωστόσο, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έκριναν, κατά πλειοψηφία, ότι ο 63χρονος Ντέρι θα πρέπει τώρα να απομακρυνθεί από τα υπουργικά του πόστα, καθώς εκείνος έχει πίσω του μια ποινή φυλάκισης με αναστολή για υπόθεση φορολογικής απάτης για την οποία είχε καταδικαστεί.

Η Ίζαμπελ Κέρσνερ των New York Times υποστηρίζει ότι η εν λόγω εξέλιξη «ενδέχεται να επιταχύνει τη διαφαινόμενη αναμέτρηση μεταξύ κυβέρνησης και δικαστικού σώματος αποσταθεροποιώντας έτσι την κυβέρνηση» Νετανιάχου.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο έσπευσε να προωθήσει, μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, μια τροπολογία που επιτρέπει στον κ. Ντέρι να γίνει υπουργός παρά την πρόσφατη καταδίκη του για φορολογική απάτη.

Ο νόμος, όπως ήταν προηγουμένως, απαγόρευε σε κάθε πολιτικό που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση να αναλάβει υπουργικό ρόλο για επτά χρόνια μετά την καταδίκη του. Σύμφωνα με την τελευταία τροπολογία ωστόσο, η επταετής απαγόρευση συνεχίζει να ισχύει μόνο εάν ο καταδικασθείς έχει όντως περάσει χρόνο στη φυλακή.

Με πληροφορίες από New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση