ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισραήλ: Πρόταση στη Χαμάς για παράταση της εκεχειρίας

Με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ακόμη ομήρων που κρατούνται στη Γάζα

Kathimerini.gr

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Χαμάς γνωρίζει την πρόθεση της χώρας να παρατείνει την εκεχειρία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ακόμη ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Οι διαπραγματευτές της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο να συμφωνήσουν παράταση της εκεχειρίας, αλλά συζητούν ακόμη το διάστημα και το ποιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν, δήλωσαν τρεις πηγές της Αιγύπτου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Βάσει αυτών, η Χαμάς επιδιώκει επί του παρόντος τετραήμερη παράταση, ενώ το Ισραήλ θέλει παράταση ανά ημέρα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το ποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν.

Η Γάζα διανύει το τέταρτο και τελευταίο 24ωρο παύσης των μαχών, με βάση τη συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς από τη μία και Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές, καθώς και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας από την άλλη.

Η τετραήμερη εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ το πρωί της Παρασκευής και εφόσον το ζήτημα του ποιοι και πόσοι θα απελευθερωθούν σήμερα λυθεί, οι δύο πλευρές θα κληθούν να απαντήσουν στο αν θα παραταθεί.

Η συμφωνία για τους ομήρους είναι, έτσι και αλλιώς, πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διπλωματική διαδικασία, με πολλά μέρη να εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Πρόκειται ωστόσο για διαδικασία που έχει αποδώσει καρπούς.

Ηδη, έχει οδηγήσει στην απελευθέρωση συνολικά 58 ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα και στην απελευθέρωση 117 Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές, καθώς και στην αύξηση της βοήθειας προς τη Γάζα.

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε:

  • Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς, 39 Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής. Αλλος ένας όμηρος, ο Ρωσοϊσραηλινός Ρόνι Κριβόι, απελευθερώθηκε επιπλέον από τη Χαμάς την Κυριακή
  • Σε αντάλλαγμα, 117 Παλαιστίνιοι έχουν απελευθερωθεί από τις ισραηλινές φυλακές
  • Παράλληλα, ένας Φιλιππινέζος και 17 Ταϊλανδοί όμηροι απελευθερώθηκαν, έπειτα από ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς
  • Τρεις Ισραηλινοί όμηροι είχαν ήδη απελευθερωθεί πριν από τη συμφωνία που άρχισε την περασμένη Παρασκευή, ενώ ένας τέταρτος διασώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Περίπου 240 άτομα συνολικά εκτιμάται ότι κρατούνταν όμηροι στη Γάζα αμέσως μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

 

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC, Al Jazeera

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση