ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιταλία: Από αέρος θερμομέτρηση, ενώ επιβραδύνεται η εξάπλωση του ιού

Στη μικρή κοινότητα Τρεβιόλο, στη βόρειο Ιταλία, ένα drone της αστυνομίας, δεν εντοπίζει μόνο τους παραβάτες της καραντίνας, αλλά επίσης μετρά και τη θερμοκρασία τους από απόσταση.

Kathimerini.gr

«Προσοχή είσθε σε μία απαγορευμένη ζώνη. Απομακρυνθείτε αμέσως!». Στη μικρή κοινότητα Τρεβιόλο, στη βόρειο Ιταλία, ένα τηλεκατευθυνόμενο πτητικό μέσο (drone) δεν περιορίζεται μόνον στο να εντοπίζει τους παραβάτες της καραντίνας, αλλά επίσης μετρά και τη θερμοκρασία τους από απόσταση.

Η μηχανική κι αμείλικτη φωνή του drone, που περιπολεί πάνω από τη μικρή κοινότητα των 11.000 κατοίκων, στα περίχωρα του «μαρτυρικού» Τρεβίζο, και στην οποία ήδη έχουν καταγραφεί 50 θάνατοι, προειδοποιεί επίσης πως «η παράβαση των κανονισμών (περιορισμού) επισύρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις». Το τηλεκατευθυνόμενο πτητικό μέσο χρησιμοποιείται επίσης και για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων της κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες.

Όσο ο ρυθμός της πανδημίας έχει επιταχυνθεί, η χρήση drone για την επιτήρηση του πληθυσμού έχει επεκταθεί, ακόμη και σε χώρες όπου, πριν από μόλις έναν μήνα, εξέφραζαν αμφιβολίες σχετικά με την παραβίαση των ατομικών ελευθεριών. Στην Ισπανία, αυτά τα μηχανήματα χρησιμοποιούνται για να εντοπίζονται οι μετακινήσεις ή η κατανάλωση νερού στα νοικοκυριά. Στην Ιορδανία, για να ελέγχεται η τήρηση των περιορισμών κίνησης. Στη Γαλλία, επιτηρούν τις παραλίες και τις παρόχθιες διαδρομές του Σηκουάνα στο Παρίσι. Επίσης ορατά είναι και πάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η ακραία κατάσταση της πανδημίας έχει δικαιώσει τη χρήση των δύο drones που περιπολούν πάνω από την πόλη στα μάτια του δημάρχου και της πλειονότητας των πολιτών στο Τρεβιόλο. Μάλιστα ένα από αυτά διαθέτει ειδικά όργανα για τη μέτρηση εξ αποστάσεως της θερμοκρασίας. «Πετάμε το drone στα 25 μ. κι όταν αυτό εντοπίσει κάποιους, το κατεβάζουμε για να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία τους με σχετική, αλλά ακόμη όχι πλήρη, ακρίβεια», τονίζει ο αστυνομικός που το χειρίζεται.

Σε περίπτωση που «υπάρχει σωματική θερμοκρασία που μας μοιάζει ανώμαλη, στέλνουμε μία περίπολο, για να θερμομετρήσει με ακρίβεια και να διαπιστώσει εάν το εν λόγω άτομο βρισκόταν σε υποχρεωτική καραντίνα και την έχει παραβιάσει, είτε βρισκόταν σε αυτοπεριορισμό και βγήκε έξω, ή εάν έχει προβλήματα υγείας» τονίζει ο Ματέο Κόπια, δείχνοντας πως η χρωματική διαβάθμιση στα περιγράμματα των ανθρώπων που εμφανίζονται στην οθόνη ελέγχου, μπορεί να βοηθήσει να διαπιστωθεί εάν κάποιος έχει κάποιον ύποπτο πυρετό.

Από την πλευρά του, ο 49χονος δικηγόρος Σέρτζο Φουμαγκάλι τονίζει πως «όποτε υπάρχει κρίση, η παραβίαση των ελευθεριών είναι έννοια σχετική, διότι τίθεται ζήτημα προτεραιοτήτων, που αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση τη δημόσια υγεία, σε μία άνευ προηγουμένου κρίση», ενώ η 69χρονη συνταξιούχος Ρετζίνα Μάσπερ διατείνεται πως «είναι ένα καλό σύστημα κι είναι προτιμότερο από το να καταλήξουμε στο νοσοκομείο».

Δεν είναι της ίδιας άποψης η 18χρονη φοιτήτρια Καρλότα Λοκατέλι που θεωρεί πως «μόλο που μπορεί να μοιάζει θετική η χρήση του, από την πλευρά μου θεωρώ πως παραβιάζει την ιδιωτική ζωή». Ο ίδιος ο Κόπια παρατηρεί πως οι προσωπικές απεικονίσεις που ερευνώνται παραμένουν μυστικές: «όλα είναι εντελώς νόμιμα», τονίζει, «σε αυτήν την περίοδο έκτακτης ανάγκης, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ENAC μας έχει δώσει άδεια να ελέγχουμε τους πολίτες, σε κλασικές επιχειρήσεις και σε περιστάσεις κρίσεις», όπως και για τις «υπερπτήσεις πάνω από πόλεις». Η άδεια παραχωρήθηκε μέσα στην εβδομάδα.

Περιορίζεται ο ρυθμός μετάδοσης

Οι ειδικοί του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας επιβεβαίωσαν, σήμερα, ότι ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα περιορίζεται, αλλά ζήτησαν από όλους τους πολίτες να μην μειώσουν το επίπεδο επιφυλακής.

«Γιορτάζουμε το Καθολικό Πάσχα, αλλά δυστυχώς, φέτος δεν θα μπορέσουμε να συναντηθούμε, όλοι μαζί. Ας είμαστε κοντά με τα συναισθήματα, αλλά ας διατηρήσουμε τις επιβεβλημένες αποστάσεις», τόνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Σίλβιο Μπρουζαφέρο. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι και στις νότιες περιφέρειες της χώρας οι μεταδόσεις-έστω και αν κινούνταν πάντα σε πιο χαμηλό επίπεδο- έχουν περιοριστεί.

Σε ότι αφορά τη Λομβαρδία, τα κρούσματα, πλέον, μειώνονται και στην περιφέρεια αυτή, η οποία επλήγη τόσο δραματικά από τον ιό. Συγχρόνως, όμως, προκαλεί τεράστια ανησυχία ο θάνατος 1.822 ηλικιωμένων που έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοϊό, σε οίκους ευγηρίας της περιφέρειας. Για πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν έρευνες.

Τέλος, σύμφωνα με το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτου Υγείας, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που έχασαν την ζωή τους από τον ιό, ήταν ογδόντα ετών και το 70% των θυμάτων ήταν άνδρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση