ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιταλία: Εκτακτος φόρος 40% στις τράπεζες από την κυβέρνηση Μελόνι

Στο «στόχαστρο» της ιταλικής κυβέρνησης μπαίνουν τα καθαρά έσοδα από τόκους που προέκυψαν από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων.

Kathimerini.gr

Ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός εξέπληξε τις αγορές ανακοινώνοντας έναν «απροσδόκητο» έκτακτο φόρο (windfall tax) 40% επί των τραπεζικών κερδών που προήλθαν από τα υψηλότερα επιτόκια.

Οι μετοχές της Intesa Sanpaolo και της UniCredit, των δύο μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών, είχαν υποχωρήσει έως το μεσημέρι της Τρίτης κατά 8,5% και 6,9% αντίστοιχα.

Η κυβέρνηση συνεργασίας υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι είχε νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας, ανακοινώσει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις τράπεζες υποστηρίζοντας ότι με τα χρήματα που θα προέλθουν από αυτό το μέτρο θα χρηματοδοτήσει επικείμενες ελαφρύνσεις για τις οικογένειες που έχουν πληγεί από τα υψηλότερα επιτόκια.

Οι μετοχές της κρατικής Monte dei Paschi di Siena υποχώρησαν κατά 9,8% και της Banco BPM, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, κατά 8%, ενώ πτωτικά κινούνται και οι μετοχές των BPER Banca, Mediobanca και Banca Generali.

Ο φόρος 40%, ο οποίος εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου αργά το βράδυ της Δευτέρας μαζί με μια σειρά από άλλα μέτρα, πρόκειται να επιβληθεί στα καθαρά έσοδα από τόκους που θα προκύψουν από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων.

Η διαφορά που θα ληφθεί υπόψη θα είναι εκείνη μεταξύ των καθαρών εσόδων από τόκους του έτους 2021 και των ετών 2022 ή 2023. Η εφάπαξ εισφορά θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2024.

Με πληροφορίες από Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση